30 augusti 2008

Strömbrytare i bakelit



Vi har hittat gamla oanvända bakelitströmbrytare i originalförpackning som vi kommer att använda i vårt hus. Vi har tio av varje och kommer i huvudsak att använda tryckknapparna i nedre våningen och de med vred på vinden.
Det finns en hel del nyproducerade elartiklar i gammal stil gjorda i plast, ett bra alternativ när man gör om elsystem i gamla hus, tex. Renova. Att hitta gamla brytare tycker vi är lite extra kul och bakelit har en speciell lyster i ytan.
En gammal tryckknapp går utmärkt att kombinera med modern elstyrteknik, tex. kan man få flera funktioner eller en dimmerfunktion på en enda knapp. Praktiskt när man vill ha mångsidig belysning men vill behålla känslan av ett enkelt elsystem med en knapp per rum.

29 augusti 2008

Regling

Vi har nu anlitat "Byggakuten" i några dagar och strax går det snabbare då man är flera!
Jag gör inte så mycket på bygget för tillfället, tiden räcker inte till allt, men det finns en hel del fönsterarbete som väntar. Perfekt skulle det också vara att hinna så gräsmatta ännu i höst.

27 augusti 2008

Showroom




Ikväll säljer jag en del saker tillsammans med goda vänner på After Eights showroom kl. 19-23, kanske vi ses!

26 augusti 2008

Under vårt golv


Så här ser det ut under huset, innuti stengrunden. Nu är hela trossbottnen tätbrädad undertill med råspont.


På vinden dras elen och som fyllning i golven använder vi sågspån som kommer från allt trämaterial vi hyvlar i vårt blivande vardagsrum.

24 augusti 2008

Juthbackamarknad


Juthbackamarknad, en underbar skrotmarknad som besöktes fredag och lördag. Vi fyndade en hel del trevliga ting!



Härligt gammal numrerad banklåda.



Vi var väldigt glada över att hitta massor av gamla spårskruvar i obrutna förpackningar. De är lite svårare att få tag i nuförtiden men helt överlägset snygga som inredningsskruv.

En hel del annat köpte vi också som inte blev fotograferat, bland annat ett skåp och tre profilhyvlar som vi eventuellt använder för att hyvla en del foder med till storstugan.

20 augusti 2008

Bostadsmässan

En regning dag besökte vi årets bostadsmässa. Roligt att titta på alla nybyggen men inga speciella aha-upplevelser infann sig. Vissa tjusiga hus förstås och en hel del vackra detaljer. Många hus tyckte vi att hade en ganska rörig inredning men det kanske lätt blir så om det är många inblandade.

Det här huset hade en skojig inredning ihopsamlad av omgjorda loppissaker.


I en soffa kunde man hitta fina kuddar av Highway design och Åsa Broo.


Gillar också Sixten Ahlsveds stämningsfulla tavlor gjorda av gammalt trä. Den här är väldigt stor i verkligheten.

19 augusti 2008

Läderskor

När jag städade ur minihallen hittade jag dessa skojiga skor, hade helt glömt bort att de fanns, som med mycket annat man har när man är prylsamlare. Jag gjorde dem kanske för två år sedan när jag hade köpt en påse läder på auktion.

För de som är mer intresserade av husbygge än av skor skall vi nog komma med en uppdatering så småningom...

18 augusti 2008

Färgskrapning

Vi har en extra minihall på ca. en halv kvadrat som har varit ingång till butik och bank som fanns förr i vårt hus. Ytan har varit proppad med massor av saker men nu har jag kastat ut allt. I går skrapade jag färgen av foder och dörr och nu är de målade i ljusgrått och vitt.

17 augusti 2008

Auktionsfynd och utflykter

Gårdagens härliga auktionsfynd. Jag köpte tre gamla kaffekvarnar, varav två har underbara glasskålar. En hel del putsande blir det för att få dem fräscha. Vi har redan en ljusgrön kaffekvarn av liknande modell som efter upprustning och med nybeställda malskivor är i daglig användning av min man när han tillreder sitt kaffe. (Själv har jag bara smakat kaffe en gång som 6-åring) Ja, han behöver ju inte tre kvarnar till förstås men lider man av en passion så gör man.



Vred med drag i!
















Dessa skåp fick vi för fjorton euro tillsammans. Det större skall få en ljus färg. Det som är inuti är upp och ned och har en tillhörande underdel. Väldigt ruttet exemplar som kräver en del jobb men sen blir det fint!

Vi gillar att köra runt och titta på byggnader. Idag har vi tittat på detta tjusiga hus som är till salu...

14 augusti 2008

Dataväggen

Väggen vi byggde börjar vara inredd på ena sidan, men ännu fattas golv- och taklister, som alltid!

13 augusti 2008

Högsäng


Förrgårdagens kaos, vår säng skall nedmonteras.


Från början var sängen en lackad furuvariant med böjd gavel som vi sågade av. I det skedet fick den också ett lager ljusgrå linoljefärg på sig. Nu är den alltså ihopplockad och på förvaring i vår bod.

Här är högsängen vi gjorde för att få lite mera utrymme. Den skall ännu målas, när det nu blir av får vi se... Härligt i alla fall att kunna arbeta under sängen istället för ovanpå som jag hittills gjort. Nu gäller det att få ordning på alla grejor undertill, och tyvärr, det är ju lågt till tak i huset så någon ståhöjd är det inte vid arbetsbordet!

12 augusti 2008

Stundarsbesök

En kväll i förra veckan besökte vi museiomårdet Stundars och deltog i en målarkurs med Pontus Tunander, alltid lika intressant! Linoljefärg, limfärg, kalkfärg, kalkbruk och slamfärg gjordes. Är man intresserad av målning kan man låna Tunanders bok "målning och träskydd" på biblioteket, tyvärr är den slutsåld i handeln. Skall försöka sammanfatta "målningsteorierna" någon gång.
Vi hann också med en liten titt i vackra Stundarsboden.



Bäst är att göra egen pigmentstark färg som gnids in på ytan en varm dag och en strykning räcker!













Stundarsboden ståtar med denna underbara långa soffa.







Där hittar man också Malin Klingenbergs handbundna böcker med hennes egna mönster.




Vacker keramik av Pia Öst.








På området finns hur många vackra byggnader som helst, bland annat denna portbod i miniatyr för de minsta besökarna!

10 augusti 2008

Bröllopsdag


Igår hade vi bröllopsdag, 10 underbara år har vi varit gifta! Vi firade bland annat med att bygga en vägg för att skapa lite mera rum i vårt nuvarande sjuttiokvadratmetersboende. Vilken funktion och vad som blir bakom visar jag senare. Så fick vi också en idé till, vi skall bygga en högsäng åt oss för att slippa ha arbetsytor på sängen, då får vi dem där under istället!

En suddig bild ur vårt bröllopsalbum, hemsydd klänning med järntråd i underkjolen och gröna ax i brudbuketten.

09 augusti 2008

Tegel


På vårt flyttade hus fanns cementplattor på taket som man inte kan rekommendera för återanvändning. Vi köpte istället ett gammalt enkupigt tegeltak via Nykarleby Spåntak. Man kan kanske tro att gamla tegel är ett dåligt takmaterial och visst finns det sådana som är lösbrända och inte håller så hög kvalité. Men de flesta gamla tegel har hållit i hundra år utan förändring så de lär nog hålla ett tag till. Taket blir nästintill underhållsfritt och behöver en panna bytas av någon orsak går det väldigt enkelt.


Här ser ni en bild på före tvätt och efter. Varje tegel är lite ojämnt så slutresultatet blir charmigt mot ett nytt tak som blir mera slätstruket.

Här är också en bild av en ny takpanna från bostadsmässan.
Mer om den utflykten kommer inom kort.

03 augusti 2008

Tegeltak


Tjugoenmeter tegeltak är klarlagt och vi fortsätter att tvätta tegel till den andra sidan.

01 augusti 2008

Husritningar

Tittade i en gammal mapp med husritningar som jag har gjort. Hus har jag ritat sedan i 10-års åldern och det är väldigt skoj att se hur man tänkte då... fniss...
Bland mina ritningar finns allt från gröna rundstockhus med blå fönsterbågar till enorma gula herrgårdsvillor!
Mansardtak märkte jag att har gällt väldigt länge och hus med ordentlig takhöjd.



Ritningarna har ofta planerats utgående från de möbler jag har haft/velat ha och förstås ur ett praktiskt perspektiv. Ofta inbyggda kojor, mysplatser och hemliga utrymmen. (Ja vi funderade faktiskt på ett pytte lönnrum nu då vi bygger men vi har bestämt att det får räcka med ett legoloft.)



Roligast är att studera de allra första husplaneringarna. Där finns plats för minst fem barnsängar och ibland åtta (!) Syrum verkar vara med på alla ritningar och mattrandningar i alla möjliga färger tycks ha varit viktigt :)
I våra nuvarande ritningar har man ju inte direkt hunnit sitta och färglägga mattränder men vi har våra visioner i huvudet istället!

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP