03 maj 2010

Om våra golv och hur vi gjortSom jag säkert nämnt tidigare så fanns det inte så många kompletta golv att ta tillvara i vårt hus. Därför har vi samlat på oss gamla golv från olika ställen, de flesta omärkta. Det har resulterat i en hel del pusslande, t.ex. för att få nötningarna i golvet att passa naturligt ihop.

Vi har börjat med att avlägsna spikar och sen skrapat bort smuts och löstsittande färg. Sen har vi hyvlat ner alla plankor underifrån (så den gamla ytan bevarats) för att få dem jämntjocka.
För att få plankorna att passa ihop har vi sågat kanterna raka. Därefter har vi fräst ett spår i kanterna för att få golvet spontat med hjälp av skivremsor. Eftersom vi har golvvärme passar det bra att binda ihop golvet på detta sätt vilket gör att vi inte har behövt fästa golvet i golvbalkarna på så många ställen. Vi har också haft golvet flytande en tid och pressat ihop det vartefter det har torkat och nu har vi borrat, skruvat och pluggat fast det på några ställen.
På de områden där det har varit större skador har vi lappat och lagat. Alla stora hål där grova smidda spikar suttit har vi pluggat, spacklat och slipat lätt. Till sist har vi också slipat hela golvet försiktigt för att få bort de värsta stickorna. Den gamla ytan var väldigt vacker i många olika färger och det kändes nästan lite synd att måla golvet, men på grund av de stora spikhålen och de fyra barfotabarnen ansåg vi att det var bäst att måla.
Här stryks färgen tunt och ordentligt på golvplankorna.
Nu är alltså hela golvet i storstugan målat ett varv med Ottossons Pärlgrå. I deras sortiment finns nu också en ny färg, Umbragrå, den har vi blandat tillsammans med Pärlgrå och målat dörrarna med. Det blev en riktigt bra grå och vi slutstryker golvet med samma blandning, ville bara först se hur det såg ut med enbart Pärlgrå.

Vi är glada över att ha ännu ett golv klart, trots att det räcker länge att lägga ett gammalt golv kan vi inte tänka oss att göra det på någon annat sätt. Hantverket är glädje. Varje planka blir som en vän :-)

29 kommentarer:

Pia sa...

Kul med bygguppdatering. Golvet ser imponerande ut. Vissa av våra plankor höll på att bli våra ovänner när vi försökte få dit dem :). Vi hade lite otur då de mest nötta ställena råkade finnas just där barnen sitter vid matbordet. Svårt att hålla rent ibland alltså. Men vi skulle heller aldrig byta till ett nytt golv!

P&A

MammaMonica sa...

Oj vad fint det blir! Det är så intressant att följa med hur ni får bitarna att falla på plats på ert bygge, rent bokstavligt ibland som med golvplankor till exempel! :-)

Anonym sa...

vilket vackert golv ni får.
och vilket jobb ni gör.
jag är mycket imponerad.

fortsatt arbetsglädje.

frublaa sa...

Hei,
utrolig fint!

Det er så spennende å se nyheter fra deres hus.
Må også få takke for lån av foto til min webside :-)

Med hilsen fra Norge

fru Blaa
bygningvern og bubbelurer

In my house sa...

ÅÅååååå, jag önskar att jag hade erat hus,,,, hade sååååå gärna flyttat till ett gammalt hus, och fått börja renovera å tänka igen =)=) Erat är helt ljuvligt, och du har sååååå bra smak, högt betyg till dig =)


Kram josse

My Love My Family sa...

Härligt härligt! Ni är så duktiga!!! Imponerad av ert otroliga tålamod :) Jag är nog mer en "nyckeln i handen person" :) Men skulle jag ha kunskapen skulle jag gärna göra ett liknande projekt. Ni kommer att vara mycket nöjda då ni har allt på plats och kan flytta in. Tänk den dagen ni kan sätta er ner och bara beundra ert hem och känna att allt detta har ni gjort tillsammans och här ska ni få se era barn växa upp :) Härligt!!!

Malin sa...

Vad fint! Nu finns det ingen återvändo, nu måste vi vara hos er nästa vapp! :D

Fransk inredning sa...

Ska bli spännande och se hur det blir! Härligt med renovering! Ha en fin dag Kramar Susanne

Millygarden sa...

Åh vilket jobb ni lägger ner och så superfint det blir, inget nytt golv kan mätas sig med ert!

kram Marina

Juanita sa...

Helt jättefint blir det! Beundrar er uthållighet! Kramar

hannah sa...

Vacker golv! Och vilket jättejobb.

Livs Lyst sa...

Så utrolig fint det blir! Det står så respekt av det arbeidet dere gjør! Jeg er kjempe imponert og skulle gjerne lære mer om dette selv.

Ha en fin dag og lykke til videre med neste prosjekt i huset!

Hilsen Liv

klipposfia sa...

Underbart! Gläds med eder:)

mammagrön sa...

Oj, jättefint! Och vilket arbete ni gör, härligt att få flytta in i ett hus där man gjort allting själv. Vi har också ett nött trägolv i vårt hus, original från 30-talet. Skulle inte heller kunna tänka mig att byta till något annat!

lina häger sa...

det ser underbart fint ut! imponerande!

ColonialEast sa...

Underbart - vilket häftigt golv!

Kamomilla sa...

Inget litet jobb, men det belönar sig- utan vidare! Skitsnyggt! (ursäkta uttrycket) ;)

Lufolkan sa...

Blir nästan tårögd av att läsa om era härliga golv. ;) Sån beslutsamhet, sån målmedvetenhet, sån noggrannhet, sån äkthet...motsvarande finns knappast!! Ni gör ett fantastiskt jobb!
Får riktigt behov av att provgå era golv. Det blir nog säkert besök igen så småningom. ;)

färgtrappan/m-l sa...

Bra sagt..."Hantverket blir som en vän". Precis så är det :)

Ha en fortsatt fin kväll

Lantliga drömmar sa...

Det där är minsann äkta trägolv!! Blir otroligt vackert också!

Almbyboden sa...

Härligt med målade golv. Vilket jobb ni gjort, så stolta ni ska vara över sådan skicklighet ni utför det på. Snyggt med rutan i mitten, hur kom du där ifrån!?!?Hihi.... Vi lyfte våra golv i vardagsrum+kök, isolerade om och så slipade jag dem och vitoljade, blev så fint. De är fortfarande nötta och har sina gropar efter tidigare fötter som gått på samma ställen genom åren, underbart! Ha det skönt! Marie

Mari sa...

Mielenkiintoinen postaus! Meillä on tuo edessä ensi kesänä. Upea lopputulos!

HannasVirrVarr sa...

Ååh vilket jobb men så härligt och fint och charmigt det blir!

Niina sa...

Tuo lattia on todellakin kaiken vaivan arvoinen!

Tre rum sa...

Tack för grattisarna! Ni gör ett så fint jobb! Det ser ju riktigt idylliskt ut med hela familjen som jobbar (åtminstone på bild ;). Har också nån sån bild men med betydligt färre barn på...)

RBW sa...

Mahtava teidän tupa! Olette niin ahkeria ja osaavia ,ei voi kuin ihailla.

Snickargläde! sa...

Ja he va redit. Bussigt blir e, bra jobbat!

Nordingården sa...

Hallå där, oj, oj, oj vilket jobb, vilket slit men fy fasen va snyggt det blir!!! Oj va fint golvet blev och hela ert hus är ju bara sååå vackert!!! Mari.

SysterYster sa...

Helt underbart! Man blir så glad av att titta in på eran byggsida. har själv renoverat ett gammalt torp, tyvärr satte vi inte in gamla golvbrädor utan körde på mattor. Detta ångrar jag bittert idag. Men SEN, när barnen är stora. DÅ ska jag ha mitt golv i trä!!! :D

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP