07 februari 2011

Gammal byamiljö



Flera gånger under vår byggprocess har vi besökt Stundars bostadsområde och museiområde för att hämta inspiration och delta i kurser. Där fins över hundra gamla byggnader som har flyttats till området och restaurerats med omsorg antingen för musei- eller bostadsbruk.



Flygfoto av Kitinoja by

I Kitinoja by nära Seinäjoki har det startats ett liknande projekt där det nu planeras ett område dit man kan flytta rivningshotade hus och bygga nya liknande de gamla. Byn har kvar byggnader från 1800-talet och Taina Hautamäki som är dragare för projektet berättar att de eftersträvar att det gamla lokala boendesättet skulle få leva vidare genom ekologisk levnadsstil, lokalitet, kultur, arv och trivsamhet.

Vill man bo i Seinäjokitrakten skulle jag inte tveka att ta mig en närmare titt på projektet och även för andra som är intresserade av ämnet och en liknande livsstil finns en hel del att läsa på projektets blogg Kosken rannalta.

1 kommentar:

Gela sa...

Vad vackert. Är ju uppvuxen i Staraby (Pedersöre)och där finns ju verkligen underbar gammal byamiljö också. Ha en fin fin kväll/Gela

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP