31 augusti 2012

Gloria Blog Awards 2012


Tidningarna Glorian Koti och Glorian ruoka&viini ordnar för första gången i Finland blogg-galan Gloria Blog Awards 2012, Finlands bästa och populäraste mat- och inredningsbloggar belönas i sex olika kategorier. Till vår glädje och överraskning så har vi blivit nominerade i två kategorier, vackraste inredningsblogg och läsarnas favoritblogg!

En jury väljer ut vinnarna i alla kategorier förutom "läsarnas favoritblogg", där kan vem som helst rösta. Förstås blir vi väldigt glada om ni vill rösta på Lundagård, det kan ni göra här.
(Bland alla som röstar utlottas tio stycken helårsprenumerationer på en Gloriatidning.)



Och så några nya bilder efter att vi har möblerat om lite, vi har flyttat det här gröna bordet från köket till arbetshörnan.



Flytten av det gröna bordet innebar att vi fick utrymme för att ta in den gamla butiksdisk som skall utgöra grunden för den köksinredning vi skall bygga. Fyra lådor är klarmålade och de åtta resterande återstår. När vi bygger resten av köksinredningen kommer vi att flytta disken en aning men för tillfället passar den bäst här. Vi kommer att göra en ny bänkskiva som täcker in hela bygget sen, om vi gjuter skivan eller tillverkar den av gamla golvplankor har vi inte bestämt ännu.



Jag har målat beslag till köpmansdisken och plockat fram porslinsskyltar som vi skall fästa ovanför handtagen.




I kökets andra sida har vi flyttat runt på lite smågrejer och så har jag satt linnetyget jag köpte på Juthbackamarknaden på vår sittbänk i köket.

27 augusti 2012

Radandet, samlandet, skapandet


Vi har köpt in en hel hög med gamla lampor och lampkupor till butiken. Att få tillgång till en större mängd av liknande saker gör mig alldeles entusiastisk. Det väcker radarlusten, som jag kallar den, jag måste genast få sortera och skapa.

För det är ju så, att en sak kan vara rätt så intetsägande i sig själv men sätter du ihop den tillsammans med något annat eller flera saker, liknande saker, så får du något nytt. Det är ett enkelt sätt att skapa.

Med många barn i huset vill jag inte ta mig tid att sätta mig ner och måla och teckna i timmar, därför använder jag mig av samlandet, sorterandet och radandet som substitut. Det är ett perfekt sätt för mig att tillfredställa den bubblande inneboende kreativiteten.

Någon gång ser jag fram emot att kunna sitta timmar framför en linneduk med oljefärger eller vid ett bord med alla de sorters pennor och låta dem styra. Men tills dess nöjer jag mig med att samla enheter och skapa nya former av enkla objekt. Det kan vara smulorna på köksbordet som radas i ett visst förhållande till hålet i bordet, uppbyggnaden av mina järnklot går att variera i mängder av varianter. Jag kan sysselsätta mig med att rada knappar ihop med bär eller strumporna från torkställningen.

Det är ett sätt att gå in i en annan verklighet, jag kan känna hjärtat slå snabbare och stänga av från omvärlden när jag ser möjlighet till en ny gestaltning. Resan till bilden, den nya skapelsen, om den varar 30 sekunder eller 3 timmar är oväsentligt, det är lusten och känslan jag hänger mig åt, det kan verka knasigt men något jag njuter av och är lycklig över att ha tillgång till.






Till sist en bonusbild. Fyraåringen Bos skapelse, han krävde att Christian skulle fotografera och berättade ivrigt åt mig på kvällen "mamma, du måste blogga om den här bilden." Ärtorna åt han senare upp när saken var dokumenterad.

25 augusti 2012

Kvisten


Vår kvist börjar se lite mera färdig ut.



Det är lite målningsarbete kvar och några lister som saknas här och där.




Roligt skulle det också vara att hinna med taket, dörren och trappan ännu i höst men samtidigt har vi så många roliga inomhusprojekt på gång så det kan hända att tak, dörr och trappa får vänta till nästa år, nu regnar det i alla fall inte in mera!

22 augusti 2012

Marknadsfynden


För varje Juthbackamarknadsår märker jag att vi köper mindre saker, man blir kräsnare med åren. Förstås finns det ändå en hel del småsaker som vi tycker att vi behöver.
Abloylås till ytterdörren med den gamla snygga Abloy-logon, eluttag, dörrhandtag till kvisten, en mätare att sätta på väggen, jag gillar knappar och mätare.

Appropå knappar så fick jag en väldigt fin bakelitknapp av Mayrik som också sålde på marknaden, roligt när andra vet precis vad man tycker om. Jag har gått runt och testat knappen i huset men vet inte vart jag satte den så får återkomma med bild på den senare.



Plåtskåp för tjugofem euro.



En svampbok från 70-talet med matta blad. Jag tycker om att både plocka och äta svamp så överväger att skära itu boken och tapetsera ett litet väggparti i arbetsrummet.



Hittade också en tapetbok från 1963 fylld med härliga 60-tals mönstrade tapeter. Vindens allrum är tänkt att gå lite i 60-tals stil så där tänkte vi tapetsera upp alla blad från boken så får vi en "lapptapet", tidstypiska tapeter men monterade på ett nytt sätt.
Ett tips om man skall slakta stora böcker är att såga itu ryggen med en byggcirkel, det går mycket snabbare än att skära med en papperskniv.



En korsett, ett grovt hemvävt linnetyg som skall bli till ett stoppat sitt-tyg på vår inbyggda köksbänk. Det lilla bordet som bara kostade 6,50€ skall få sin plats i köket bredvid läderstolen.



Lampan till vänster köpte jag på loppis i Jakobstad. Mitt i marknadsvimlet träffade jag på Anna igen som sa "jag har hittat en lampa som jag tror du gillar, kom och titta, jag har redan köpt fem stycken så jag behöver inga fler...". Och visst visste också hon precis vad jag tycker om för det var precis en likadan lampa som jag hade köpt innan, så nu har vi två! Vi skall sätta ny textilsladd i lamporna och montera dem på sängstommen.



Här har vi en tredje person som också hade koll på mina intressen och kom bärande med två tunga pjäser som hon hade köpt till mig.



De passar fint in bland de övriga.



Några en-euro-grejer.




Dessa gamla pianoben eller egentligen cembaloben blev jag förtjust i och tänkte att de kommer att passa bra som ben till ett litet väggfast sidobord i hallen.

20 augusti 2012

Juthbackamarknaden 2012


Vi anlände till Juthbacka på torsdag kväll för att ställa i ordning inför årets marknad. Hanna hjälpte oss med packandet.



Här kommer några bilder från vår marknadsplats.











Förutom att marknaden är årets bästa fyndplats så är det lika roligt med den sociala biten, att träffa marknadsbekanta från tidigare år och alla andra trevliga människor.




Eva och Malin var på plats.



Anna hade köpt detta underbara värmeelement från Arabia med texten "Får ej övertäckas/Ei saa peittää" upptill. Bara femton euro.



När man säljer hinner man förstås inte titta runt så mycket men några varv blev det i alla fall. Härliga retroklänningar fanns på ett ställe och den gröna metallställningen övervägde vi att köpa men den fick stå kvar och vänta på någon annan.



Det började skymma.




Och marknaden fortsatte in på sensommarnatten.
Mina inköp kommer i nästa inlägg.

12 augusti 2012

Gjutjärnsgaffel och läderstol


Vi såg en loppisskylt vid vägen, körde om, tittade på varandra och konstaterade, vi svänger.
Oplanerade loppisbesök är de roligaste. Där fanns massor med fina grejer, jag köpte "gaffeln" till vänster.




En mycket snygg sak men jag vet inte vad den har blivit använd till, vet ni?




Christian köpte den här läderstolen för tio euro och med den lånade lilla bil vi råkade ha måste vi skruva stolen i bitar för att få hem den.
Klassisk och bekväm variant.

09 augusti 2012

Blå klänning



Den här klänningen köpte jag i början av sommaren för 2,80 euro på Retro i Jakobstad.



Den är hemsydd och sådana plagg är extra roliga, de finns ju bara i ett exemplar. Jag har under åren samlat på mig en del gamla mönster och planerar ständigt egna klänningsmodeller och sådant jag skall brodera, virka och sticka. Tyvärr stannar det ofta vid planer men någon höstkväll skall nog ägnas åt textilt handarbete och inte bara fönstermålning!

01 augusti 2012

Gubbar och mott


Jordgubbarna rodnar som bara den och det är roligt att varje dag fylla skålen med nya!



Vi har inte ännu hunnit satsa så mycket på trädgårdsodlandet men har i alla fall ärter, spenat, rucola och några andra salladssorter. Planer på ett större växthus med grillmöjligheter, bär, örter och en mer organiserad trädgård finns men lär nog inte bli förverkligad på ett bra tag. Våra små odlingslådor ihopradade av gamla stockar får tjäna oss tillsvidare.



Vi har tre krusbärsbuskar, fulla av bär, de var också fulla av blad tills jag en dag märkte att alla blad var försvunna och det kryllade, verkligen kryllade av gröna små maskar som höll på att tugga i sig allt och väva in bären och äta upp dem. Krusbärsmått googlade jag mig fram till, så det blev till att plocka mask i någon timme och skölja av buskarna och som tur är verkar saneringen ha lyckats.







  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP