09 maj 2013

Svar på frågorna, del 1.

Anki: Vi har målat underredet/skivan till vårt tvättfat med linoljefärg. Skivan som är gjord av gamla golvplankor var redan vid tillverkningen lite sprucken, hur som helst har det inte blivit värre. Fuktigheten är inte så stor/långvarig i ett badrum att den skulle ha någon inverkan på en äkta trämöbel. Fukten försvinner i ventilationen och ut i resten av huset då man har badrumsdörren öppen. Färgen har fungerat bra, på några ställen har det kommit fläckar av tallsåpa och liknande. Jag har målat skivan ett tunt varv i två repriser under tre år för att bättra på färgen där det uppstått fläckar.


Matilda: Ytan på vår gjutna bänkskiva är vi riktigt nöjda med. Det ser inte ut som om skivan är målad, färgen har sugit bra in i ytan, trots det är ytan mycket lätt att torka av. Bänken är på den sida av köket som vi använder minst så den utsätts inte för så stor nötning. Den gränsar till diskbänken så en del fläckar har den fått men inga direkt synliga eller irriterande. Sedan vi flyttade in hösten 2010 har vi en gång bättrat på färgen med en tunn strykning, delvis för att vi ville ha den lite mörkare. 

Charlotta: Ha, ha, rolig fråga. Här kommer ett rabblande halvpinsamt ljudklipp som jag just läste in i datorn, (huj så man låter när man hör på sig själv, föreställ dig en lite gladare ton) så då vet du ungefär "på vilket språk" du kan läsa bloggen i fortsättningen!


Anonym 1: Vi ordnar Loppisrace i år, det blir lördagen den 6 juli kl. 10–22, välkommen!
Mer info: www.loppisrace.fi


Anonym 2: Våra golv har en 26 cm tjock trossbotten som är isolerad med cellulosafiber (tidningspapper). Undertill är den panelad med råspont och vindskyddsskiva. De gamla golvbalkarna är bevarade och skålningen är anpassad efter dem. Glesbrädningen för värmefördelningsplåtarna löper parallellt med golvbalkarna som har huggits och hyvlats jämna ovanifrån.

Plankorna har vi kantat med handcirkel på skena och fräst ett spår med överhandsfräs och spontat ihop dem med 6 mm mdf remsor. Vi har också hyvlat ner plankorna underifrån för att få likadan tjocklek på dem alla, tjockleken varierar mellan 32–45 mm i olika rum. Många säger att tjockleken inte bör vara mer än 32 mm för att värmen ordentligt skall kunna ta sig igenom men vi har inte märkt någon skillnad trots att vi har olika tjocklek på våra golv.

Golvplankorna ligger direkt mot plåtarna och har skruvats glest fast i golvbalkarna med genomgående skruvar, skruvhålen har vi pluggat åter. (Plankorna torkade ihop rejält när vi slog på golvvärmen och vi lät golven ligga en tid innan vi skruvade fast dem.) Plankorna har slagit sig en aning av värmen men inte spruckit. 

Anonym 3: Vi får vår inkomst härifrån

Anonym 4: Redan vid köpet av second-hand kläder försöker jag köpa plagg av bra kvalité eller material så som bomull, ylle, lin eller läder just för att slippa få kläder som är svårskötta. Ibland är plaggen välanvända och går sönder, det händer att jag lappar i och syr sådana plagg jag tycker om. För tillfället när vi bara har nedrevåningen i bruk har vi dåligt utrymme för våra kläder och klädvården är minsann inte den bästa, men jag drömmer om ett strukturerat och välordnat klädrum på vinden.

Anonym 5: Vi har testat Allbäcks, Uulas och Tikkurilas linoljefärger men tyckt bäst om Ottossons, därför är det också den vi säljer och målar med. Det är väldigt länge sedan vi testade de tre först nämnda så jag kan inte säga hur de är idag, om de utvecklats. Allbäcks färg var helt trevlig att jobba med men inte lika täckande och pigmentstark enligt mitt tycke som Ottossons färg.

Johanna: I vår första lägenhet hade vi en blå loppisinköpt soffa, röda Ikea fåtöljer, en knallblå gammal oljetunna som sidobord och vita gardiner med gula hästar på! Jag kan nog helt klart säga att det inte är något jag skulle möblera med idag, möjligen oljetunnan i så fall.  I köket hade vi ett gammalt köksskåp, vårt första gemensamma renoveringsobjekt, det hänger med än idag och det tycker vi mycket om. När vi köpte vårt första hus för tolv år sedan inredde vi det ganska likadant som idag. Visst har smaken förändrats delvis men vi har nog alltid tyckt om lite ovanligare lösningar, färgkombinationer och föremål. Det som gör att jag fastnar för något är främst form, färg och material. När Christian väljer något i inredningsväg är det oftast 50–60-tal eller riktigt välgjorda gamla grejer.

Återkommer till de resterande frågorna, de kräver lite mera skrivarbete!

9 kommentarer:

Sofie sa...

Hej!
Fantastiskt att höra ditt röstprov! :) Bra att nån begärde ett sånt!
Saknar dig och din fina familj!
KRAM!

Harriet sa...

Hej!

Måste bara berätta att vi också målat vår betongbänkskiva med Ottosons linoljefärg. Vår skiva var nog dock inte lika blank och slät som er tror jag.. :-)

Vi hade i alla fall lite problem med att färgen släppte av sig även om den var torr. Den gick inte heller så bra att torka av. Det lämnade fläckar och trasan blev svart då man försökte torka.

Vi målade då ännu ett till varv med linoljefärgen (bensvart) och lade sedan 3 varv med Osmo Color oljevax (=hårdvaxolja i Sverige) på. Nu är den helt perfekt och påminner lite om en gjutjärnsskiva, tycker jag. Mycket lätt att torka av också, vilket är bra då vi har den intill spisen.

Annars rekommenderar jag starkt Ottosons linoljefärg! Målar nuförtiden nästan allt med den och har använt den på trä, puts och metall. Tror nog ingen vill använda nån annan färg efter att ha provat den! :-)

Lantliga drömmar sa...

Roligt och lärorikt att få läsa svaren på frågorna, syftar då främst på byggtekniska frågorna. Du förklarar så tydligt och bra! Och röstprovet gillade jag, det var som att ha Aja i närheten, men precis som du skrev, så låter du nog ännu gladare i verkligheten! :)
Skön helg till er!

Ninette sa...

Vad kul att höra ditt röstprov! :) Lät hur bra som helst ju, fast jag vet - man låter själv alltid annorlundare i verkligheten än i sitt eget huvud!

Tanten på auktion sa...

Jättekul med röstprovet. Nu kommer jag inte kunna läsa bloggen på annat än muminspråk :) Härligt!

vitadrömmarobusigabarn sa...

Alltid så mycke inspiration och titta in här!!!!
Ha en jättefin dag
Kram Tina!!!!!

Sofia sa...

Blev riktigt förtjust i badrumsmöbeln! Bra inspiration inför vår egna wc och badrums renovering :)

Anonym sa...

Hej!
Är ert handfat nedsänkt I skivan eller står det ovanpå?
/Carl-Johan

Lundagård sa...

Carl-Johan: Handfatet är nedsänkt i skivan.

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP