13 november 2014

Gamla fotografier

Jag har många gamla fotografier av för mig helt okända människor som jag tycker om att titta på och fantisera ihop berättelser till, fundera över vem de är, hurudana relationer de har till varandra, titta på deras kläder och framför allt notera obetydliga detaljer i bilderna.


Typen överst med solglasögon lägger man märke till direkt. Men vem är han som ser in i kameran längst ner till vänster och var har fotografen klättrat upp? Dialogen vid tebjudningen skulle ha varit intressant att lyssna till och är det kanske en pjäs som just har utspelat sig i nedersta bilden? Bilder fyllda med information och berättelser!

Jag minns inte varifrån jag har fått alla bilder, det borde jag förstås ha dokumenterat. En del har jag köpt på loppis, en del har kommit in till vår butik, en del kommer från Sverige.


Porträtt, familjebilder och skolfoton tycker jag också väldigt mycket om. Trots den klassiskt stela uppställningen så skiner ändå de personligt mänskliga dragen igenom.


Släktdrag är kul att utläsa av familjeporträtt, ofta ser man samhörigheten tydligt.


Jag har många gånger tänkt att vi skall ställa till en familjefotografering vid vårt hus i 1860-tals stil, det årtal då vårt hus byggdes, men det har ännu inte blivit av. För att få det att kännas äkta krävs en del engagemang och rekvisita. Vi gjorde en snabb övning på fem minuter inför superfarfars 90-års kalas, satte upp kameran och sa –vi skall fotografera ett 1800-tals porträtt, se allvarliga ut! Och allvarligheten lyckades i alla fall...

11 kommentarer:

Anonym sa...

Underbart inlägg igen en gång!
Och vilken fin familj på nedersta fotot ♥

Här har vi en massa foton tryckta på glasbrickor som vi brukar titta på ibland. Jag tänker att det är nån form av negativ, men vet faktiskt inte med säkerthet...?

minskrivbordslåda sa...

Intressant inlägg! Och jag försökte granska ögonen på nedersta bilden om inte nån åtminstone var fem före att brista ut i gapflabb, men ni lyckades! Kram!!!

Louise sa...

Härligt med gamla bilder! sitter och bläddrar i album med min mans mormor. Tyvärr är hon halvblind nu, och har inte riktigt skrivit upp vilka det är på bilderna. Men vi gissar tillsammans! Tror att en del av blicken är att de var tvungna att sitta stilla så länge? Lång slutartid är nog obligatoriskt. Kolla in svtplay, designreportage, om Lisa Bengtsson som har med porträtt på tapeter.

Anonym sa...

Fina foton, jag är ganska säker på att det andra fotot är från Helsingfors. Alla scouter (?) står utanför Ateneum och väntar på att gå in i bussarna :)

Lantliga drömmar sa...

"Släktdrag är kul att utläsa av familjeporträtt, ofta ser man samhörigheten tydligt." Japp, stämmer bra, och passar perfekt in på den nedersta bilden också! ;) Superfint foto på fin familj!

PillePalle sa...

For et kjempesøtt familiebild:)
Hilsen fra PillePalle

TIDSTJUVEN.com sa...

Härligt inlägg! Det jag tycker är mest fascinerande med gamla foton är hur GAMLA alla ser ut. Folk såg ut som 70 när de var 30. Jag antar att det var den tidens hårda arbete och inte-särskilt-smickrande-kläder som tog ut sin rätt.

Livet på Liden sa...

Så har vi också gjort, fast vårt hus är från 1914 och vi klädde ut oss i tidsenliga kläder(så gott det nu gick). Det var riktigt roligt!

LIVS LYST sa...

Så utrolig herlig!!
Jeg sitter bare og smiler jeg :O)

Klem

Andrea sa...

Hej! Det gamla familjeporträttet skulle jag vilja använda till min familjs julkort, jag tänkte färga klänningarna röda och klippa in våra huvuden. Jag hoppas att det är okej? Det är en underbar bild! Jag har två döttrar i samma ålder som på bilden.

Lundagård sa...

Andrea: Fin idé, det går bra att du använder bilden! :-)

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP