23 februari 2014

Mönster och musik

För ett tag sedan sålde Purmo skola gamla undervisningsböcker och lite småprylar. Förutom en plåtburk, stoppur och hålstans köpte jag några böcker, bland annat en brodyrbok, en stickbok från 1949 och sångböcker. Mönstren och färgen i brodyrboken känns aktuell och kunde lika gärna ha varit tryckt idag som för femtio år sedan. 


Stickbiblioteket innehåller bland annat dessa snyggt illustrerade mönster.


Och stickade simkläder, bland annat en simdräkt med korsknäppning i ryggen.


Häftet "Våra visor" med skojiga illustrationer.

20 februari 2014

De rostfria kökstillbehören

Den senaste tiden har jag plastsanerat lite i våra kökslådor. Egentligen har vi inte någon gång använt så mycket plast i köket utan mest glas, porslin och rostfritt. Idag kategoriserade jag våra rostfria prylar (förutom de odiskade, vanliga bestick och kastruller) och fotograferade dem samtidigt.


Av de 55 fotograferade kökstillbehören räknade jag att 44 är loppisinköpta och 11 stycken är nyinköp. 


Tillredningskärl.


Redskap.


Mäta och matbereda.


Tillbehör.


Servera.


Dricka.


Förvara.

11 februari 2014

Överdimensionerat

Det är roligt med saker som är ovanligt stora eller små i förhållande till vad som ses som standardstorlek. Vispen i flaskan hittade jag nyligen på loppis och just på grund av dess storlek kunde jag inte låta bli att köpa den. 


Ommöblering förnöjer och nu har vi placerat pianot i köket. Nästan alla våra möbler är ännu på tillfälliga platser tills vi har byggt sovrum på vinden. Pianot skall vara i vardagsrummet i framtiden och här i hörnet skall det bli köksbänk med en gammal tallrikshylla av hörnmodell. (På grund av den kommande köksbänken har vi inte målat golvet ända till väggen.)


Nu hittar man vår datahörna i vardagsrummet där det senare skall byggas en platsbyggd bokhylla.


En annan sak av extra stor modell är den gamla glödlampan som hänger vid vår spis.

09 februari 2014

Ettåring

Den här gamla vintageklänningen i mycket gott skick hittade jag nyligen för tre och femtio på loppis, passligt till ettårskalaset. Av faddrarnas dotter fick vi ärva koftan som visade sig passa perfekt till.


Vi firade med familjen på Runebergsdagen.



Och kalasade lite till i helgen.


Ett härligt år, vi fortsätter vidare med full fart!

06 februari 2014

En dag på Stundars

I måndags spenderade vi en heldag vid Stundars, vi serverades mycket god mat och fick ta del av flera föreläsningar i Hemmergårdens fullsatta vindsvåning.


Sen blev det en rundvandring, först en titt på museiområdet som består av över sextio ditflyttade byggnader.


Inspiratörerna och gamla hus experterna Peter Båsk och Lars Sjöberg.


Vi fick också besöka några hem på Stundars bostadsområde där det för tillfället bor fjorton familjer i timmerhus som alla är flyttade till området.


Det här mäktiga gårdshuset är det senast flyttade huset till området.


Ett vackert gammalt skåp, det är alltid roligt att se möbler med originalfärg, allt för ofta stöter man på övermålade exemplar.


Trots att det var en väldigt gråmulen dag blir man alltid full av inspiration och byggiver när man har besökt Stundars och fått vistas i en sådan trevlig miljö. Pricka in ett besök om ni inte varit där!

01 februari 2014

Barnbilderna



Skall man bara publicera otydliga och anonyma bilder av barnen på nätet?
Vad man kan skriva och vilka bilder man kan publicera av sina barn i sociala medier har diskuterats i svenskfinland den senaste tiden. Eller det börjar vara ett tag sedan, jag är oftast lite sen att kommentera saker.


Jag har alltid tänkt ganska mycket på den här saken men som med så mycket annat i livet är det svårt att hitta en helt självklar och korrekt handlingsmodell. Kanske det skulle vara bäst att gömma barnen bakom hatten, inte skriva något eller visa någon bild överhuvudtaget på sina barn. Att inte ta en endaste risk.

Däremot kan jag tycka att ett värld utan barnbilder skulle vara en fattig värld. Att ett liv där man undviker allt som kan tänkas vara ens lite riskfyllt blir ett begränsat liv. Så vi har valt att visa bilder på våra barn. Däremot skriver jag inte mycket om dem och det är inte heller lika mycket mitt sätt att uttrycka mig. 


Vi vet inte hur nätlivet ser ut om tjugo år då våra barn är vuxna och vi kan inte förutsätta att de vill finnas dokumenterade på nätet, ändå bidrar jag just nu till det. Jag hoppas de kan förstå att de ingick i den vackra del av världen jag inte kunde låta bli att gestalta och dela med mig av. Kanske det är för egoistiskt tänkt, att ta mig friheten att "publicera mina barn" men jag har också valt att begränsa. Jag för inte dagbok. De personliga anteckningarna har andra böcker. Det här är fina fragment.

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP