11 januari 2015

Pål Lexus Lund

Det här är vår katt Pål. Han flyttade hem till oss efter ett mycket impulsivt beslut från min sida. Det är jag som har varit allergiproppen i vårt hus och bestämt att det inte blir husdjur hos oss. Efter att ha haft besvärlig astma som barn har jag inte vågat tänka tanken på att ha en katt då jag har allergireagerat på vissa katter men inte på andra. Men så såg jag den här katten på findit. Jag som aldrig ens brukar se bilder på katter, de har alltid flimrat obemärkt förbi, reagerade och tänkte "det var en ovanligt snygg katt" så jag sa på skoj åt Christian om vi skulle skaffa en katt. Så från att en dag ha varit säker på att vi inte skall ha något husdjur blev vi plötsligt kattägare. Vi hämtade hem honom i hemlighet några dagar innan jul och överraskade barnen.


Se så fint han också passar in i inredningen! Han är väldigt sällskapsintresserad men bara jag tvättar händerna efter att ha rört kissemissen så går det faktiskt bra men det känns lite tidigt att helt ropa hurra. Tyvärr insåg vi att flera av våra vänner är ordentliga kattallergiker och det är ju trist. Jag kan också vara lite orolig för om vi kan utveckla kattallergi hos barnen eftersom de kanske kan ha fått de anlagen från mig. Berätta gärna om ni har sådana erfarenheter.


Men visst tycker barnen att det är spännande och roligt med en ny kramgo och trogen kompis!

20 kommentarer:

Anonym sa...

Ett litet tips,håll bort all citronsyra som är allergiframkallare.Fin kisse :)
H.Ekofrun

Nalle sa...

Suloinen. Muistuu mieleen oma Nalle❤❤❤

Lundagård sa...

Tack Ekofrun för kommentaren och påminnelsen! Har läst om det där med citronsyra och insett att vi inte normalt äter så mycket av den men det är ett tag sedan, kollade upp det nu igen, det är dessa ekoder man bör undvika: E330, E331, E332, E333, E380.

Wanhan Wallankumous sa...

Ihanaa kun saitte perheeseen kissan. En voisi kuvitellakaan eläväni ilman kissaa ja tokihan sellainen pitää olla myös vanhassa talossa hiirten karkottajana :)

Anonym sa...

Hej!
Vi hade katt då våra barn var små och vår dotter visade tecken på lite överkänslighet... Katten dock tyvärr i cancer och det gick många år. Vår son flyttade hemifrån och bestämde sig för att skaffa katt som sen kom hem till oss en period då han skulle jobba borta..men kisse blev kvar hos oss trots att jobbperioden blev över...dottern bodde fortfarande hemma och visst kände hon av katten men det gick ju ganska bra bara hon tvättade händerna....
Sen var det hennes tur att flytta och var borta från oss i nästan 3 år, ( besök bara korta perioder typ en helg här och där) så komm sommaren då hon skulle bo med oss ett längre tag.....det gick bra till en början men sen fick hon fruktansvärda eksem och utslag och efter många läkarbesök och undersökningar visar det sig att hon blivit multiallergiker tack vare att vi utsatt henne för katt trots att hon var överkänslig...nu är det en massa saker som hon inte tål plus att minsta lilla katthår från tex en kund i hennes butik så sväller hon igen.....så mitt råd till dig förstår du kanske.....
Hennes läkare förklarade det som så att iom att hon fått slippa katt i 3 år och sen utsättas för den så intensivt gjorde att nu kunde inte kroppen stå emot längre....

Futu sa...

Jag är själv lite allergisk mot katter och har astma. Men vi valde att skaffa katt ändå. Jag har vant mig vid våra så allergin håller sig i schack, så himla kul känns det!
Ett tips är att borsta och bada katten någon gång i månaden samt att dammsuga och våttorka ofta. Då minskar allergenerna.

outi sa...

Hei. Minulla on todettu lapsena paha kissa-allergia, mutta siitä huolimatta meillä on nyt 2 kissaa. Ensimmäisen kissan tullessa jouduin käyttämään jonkin aikaa antihistamiinia, mutta omilleen siedättyy aika pian. Ole kärsivällinen. En käytä nykyään mitään allergialäkkeitä eivätkä lapseni ole saaneet kissoista mitään oireita, vaikka allergiaperimää minun puoleltani on heille riittänyt. Jopa veljeni, jolla oli nuorena paha astma, on nykyään kissanomistaja - siedättyminen ja allergian eläminen iän mukana ovat tehneet tehtävänsä.

Lundagård sa...

Tack för era kommentarer! Har tänkt att jag borde städa oftare nu men det lockar inte direkt :-)

Anonym: Skrämmande berättelse! Skulle något av barnen ha reagerat på katt tidigare skulle vi inte ha vågat testa men eftersom det bara var jag så vågade vi prova, men jag är lite rädd att det kan gå som du beskriver för mig. Hoppas att inget utvecklas hos barnen men det är ju så svårt att veta hur man skall göra!

Lantliga drömmar sa...

Åh, ni fick er Pål ;) Minns att det var som namnförslag åt Lisa :)
Jag har varit allergisk mot katter, allergi-pricktest har visat starkast på just katt, men likväl har vi haft 4 katter och inte en enda gång har jag reagerat på dem, och då sov t.o.m. de två första (innan vi fick barn då) i vår säng, på min kudde faktiskt. Hmm, inget jag skulle göra idag, känns inte så fräscht, men då var de som våra barn så det gick bra då :)

Lantliga drömmar sa...

Och du Aja, städa oftare är ju jobbigt ;) något som däremot har motiverat mig till att städa lite oftare är just faktumet att dammet är det giftigaste som finns i vårt hem, med alla flamskyddsmedel från elektronik, ftalater från plast och alla möjliga andra gifter som samlas just i dammet. Kanske sådär som motivation om du vill, men inte riktigt har lust att städa...! :)

Ellan sa...

Det är ju så att ju mer man utsätts för katter tex när man är liten ju mindre risk för att bli allergisk (om man inte är det sen innan såklart) Så ett bra beslut att skaffa katt alla barn behöver växa upp med djur om det så bara är en vandrande pinne:)
Sen är det ju bra med lite skit i hörnen för vem katten orkar ha ett gnistrande hem alltid?

Anonym sa...

Vi har flera vänner som är allergiska mot katter med barn som inte är det (även fall där båda föräldrar är det) så det går nog bra, jättefin katt!

Oslofru sa...

Så mysiga bilder <3

Tina T. sa...

Det där med att städa kan ju hjälpa, men först måste du veta vad du reagerar mot. Min bror är superallergisk och är då känslig mot en enzym i kattens saliv. Så vår katt som inte hårar alls (cornish rex)blir han lika allergisk mot som mot en långhårig pälssläppare. Hoppas det fungerar. Katter är så mysiga.

Lantliga drömmar sa...

Nej, städa ligger verkligen inte högt upp på prioriteringslistan här heller, det är faktiskt så att äldre sonen tar fram dammsugaren när han tycker det är dags... Men sådär annars så har just det där med gifterna i dammet funkat lite som en morot för mig :)

Anonym sa...

Jeg har gjort det samme som deg; skaffet oss en katt tross min allergi. Det er jo så hyggelig - spesielt for ungene. I begynnelsen klødde jeg en del og var ganske rødøyd, men nå går det mye bedre. Det fungerer greit dersom pus ikke er på rommene der det er tekstiler (ikke i sengene eller i sofaen) og i tillegg er mye ute. Lykke til med pus, og takk for en fantastisk blogg!

Anonym sa...

Forskning har visat att man numera bör tillföra "djur" för att växande barn ska utveckla motstånd och på så vis slippa allergier. Moderna bostäder, modern livsstil osv är tyvärr många gånger för "klinisk" och då går det som det går...Backa i tiden och allergier var extremt ovanligt...men så kanske det var si och så med hygienen också...
S

Ellen sa...

Men åh vad söt! Och gulligt namn på en kisse.

En estado de Rachel sa...

It is exactly like my kitty !!!!!!
Ooooohhh me drool with him ....
Beautiful!

Anonym sa...

När jag var barn skaffade vi en hund i familjen. Pappa blev allergisk nästan på en gång och en allergiläkare sa åt honom att det enda rimliga var att låta hunden flytta. För min pappas skull, men också för att vi barn troligvis skulle utveckla allergi. Vi behöll ändå hunden och pappa blev bättre! Han var dock väldigt noga med att inte vara nära hunden när hon var våt i pälsen. När jag flyttade hemifrån skaffade jag katt. Katten och jag flyttade in hos pappa i flera år, i början var han allergisk mot henne men nu har han vant sig vid henne också! Och varken min bror eller jag har utvecklat allergi. Så det kan bli bra :-)

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP