07 maj 2015

Skrapa och måla

För ett år sedan började jag måla de gamla köksluckorna som vi skall bygga vår köksinredning av. En dag när bänkskivan i köket var smutsigare än vanligt tänkte jag att nu är det dags att ta itu med den också. Christian började hyvla på morgonen.


På eftermiddagen fortsatte jag med elhyvel.


Det är ju inte så smart att hyvla och slipa en bänkskiva i ett kök man använder men vi fick ju i alla fall städat i köket efteråt, för nog dammade det ner minsann trots att vi hela tiden hade dammsugaren kopplad till verktygen. På kvällen skurade jag bänkskivan med linoljesåpa och målade lådorna med Ottossons mörkgråa linoljefärg.

Jag blir alltid förvånad över hur långt en liten provburk på 125 ml räcker. Jag målade hela framsidan på köksdisken, sen målade jag ett helt varv på köksöns betongskiva och då fanns det så här mycket färg kvar och det räckte till andra strykningen på köksdisken. Totalt cirka sex kvadratmeter.


Här har jag målat två strykningar, det täckte helt okej med ett varv också men det känns mer färdigmålat med två varv.


Med värmen kommer lusten att fixa till möbler. I fjol började jag också skrapa färg från ett av våra skåp som jag nu har fortsatt med. Det hade många tjocka färglager, åtminstone sex olika kulörer kom jag fram till.


Den lilla vägghyllan slipade jag på samma gång som skåpet. Lackade möbler från 90-talet kan ha en lite klumpig design och aningen mycket lack men med en trästomme kan man göra mycket. Jag kapade bort de stora runda knopparna och skall såga lite i den ännu, den kommer att bli bra i barnrummet för alla små attiraljer som barnen absolut vill spara.


Skåpet får tillbaka sin originalfärg, mörk järnoxidröd.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Men så snyggt köket blev! Helt annorlunda!
Ni glömde förresten en burk pumpafrön här på vappen. Vi tar den någon gång. Kram, m.

Anonym sa...

Oj, oj, oj va snyggt det blev!

Juanita sa...

Såå fint!!! Och inspirerande ☺️
Kramar

Hanna sa...

Så fint!

Jag måste fråga nu när du nämnde 90tals lack. Går det att slipa bort och hur mycket jobb är det i sådant fall? Jag har ett fint gediget furubord med stolar till som jag gärna skulle vilja måla men... det är ju den där 90tals lacken...

Tack för en inspirerande blogg!
/Hanna

Lantliga drömmar sa...

Så snyggt det blev med den mörkgrå färgen på lådorna! Och skåpet i rött, vilken härlig färgklick!

Finaste mattan sa...

Jättesnyggt! : )

Livet på Liden sa...

Så fantastiskt fint det blir!

Mia Forsberg sa...

Jag är som vanligt imponerad över din och er driftighet. Köket blev super fint även om jag gillade den tidigare färgen också! Får jag passa på att fråga med samma: vi har ett nytt plankgolv på stugan som nu såpats två gånger. Tänkte göra det ännu på nytt innan vi flyttar in, kan du ge mig dina bästa tips? Vad ska jag tänka på? TACK!

Anonym sa...

Hur fort torkar linoljefärgen du använde på köksskåpen,då du kan måla inomhus med barn och allt?Tycker det brukar ta så lång tid tills linoljan torkat.Jättefint blev det!
Frun

Lundagård sa...

Hanna: Lack går bra att slipa bort och med en bra maskin är det inte så jobbigt. Helt nerslipad behöver den nog inte vara för målning bara man får bort det värsta och ytan uppruggad men rätt fort är man nere till trärent ändå.

Mia: Faktiskt har vi inte så stora erfarenheter av skurade golv eftersom vi har satt in gamla målade golvplankor i hela huset förutom nu i vårt senaste rum där vi slipade det gamla golvet och också skurade det. Märkte att vårt golv var väldigt torrt och sugande så jag tänker ta lite mera såpa nästa gång i vattnet, kanske ca 2 dl såpa och 5 liter vatten. Det är nog bara att hugga i med kallt vatten, såpa, skurborste och en trasa att torka upp med efteråt!

Mia Forsberg sa...

Tack för ditt svar!

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP