13 november 2016

Slipa och måla plankgolv

På vindsvåningen blir det gamla plankgolv i alla rum. Det största rummet är nu klart. Vi har hyvlat ner plankorna underifrån för att få dem jämntjocka och ändå kunna behålla den gamla ytan. Här har vi spacklat de gamla grova spikhålen med linoljespackel och de nya spikraderna passar ihop med golvbalkarna och golvvärmeslingorna.


Ytan har vi sedan både skrapat med målarskrapa på sina ställen och sedan slipat ned för att få ett någorlunda jämnt underlag.


Vi har målat med Ottossons linoljefärg i nyansen Antikgrön.


De minsta vill ju alltid dra några målartag också.


Här ser man hur väl färgen täcker efter första strykningen.


När färgen torkar kan det ibland, beroende på underlag och kulör uppstå en flammighet som ses på de två plankorna till höger. Det här beror på att underlaget är ojämnt sugande men med flera strykningar brukar det jämna ut sig. Plankorna till vänster är målade två varv, hela golvet målade vi bara två varv.


Fast jag säkert målat tusentals kvadratmeter alla varv inräknat som jag varvat ytorna i huset så tycker jag verkligen fortfarande om att måla. Det doftar milt och gott att måla med linoljefärg, processen är rörelse men ändå på något sätt vilsam med ett före och efter-resultat. Det tar sin tid att måla men då kan man också använda sig av tystnaden och rörelsen, tänka eller lyssna på någon podd som jag också gör ibland.


De sista golvlisterna sätts på plats när golvet har torkat klart. Vi brukar inte tillsätta torkmedel då vi målar och innan man kan gå på golvet får man räkna med ca tre dagar. Vi har målat det här golvet i olika omgångar så barnen från sidokamrarna alltid har haft några torra plankor att gå på.


Ett nymålat golv och ett tomt rum är så vackert i sin enkelhet. Loftgolvet ovanför vårt gröna golv har vi linoljelaserat med kokt linolja utblandad med brun linoljefärg.


När man tittar ner från loftet så ser man ett nymålat golv och de här fina typerna varav två av dem just har tagit sitt pick och pack och flyttat in på det gröna golvet!

7 kommentarer:

milla sa...

Kaunis väri ja voin jopa tuoksuttaa pellavaöljymaalin tuoksun - ihana! Hieno huone kerrassaan!

idegumman sa...

Blir så glad igen för bilderna! :) Bilden där du sitter på golvet i djupa tankar är så rogivande och varm, fast jag förstår att det inte alltid är så lugnt som bilden låter påskina... :). Sen kan man ju ligga där på loftgolvet och kika ner på de där benen och fötterna och undra, hur skulle det se ut om de skulle placera sig annorlunda? t.ex. någon 10 cm högre upp, eller nån 20 cm lägre ner... och orkar tjejen vänta tills man fått en ny bild? Terapi att titta och fundera! Kram!!

Isabella W sa...

A lovely room and a beautiful photo of your children!

Louise sa...

Det blir ett så fantastiskt vackert rum! Fönstret, färgerna ah! Så mycket liv ni skapar, inte minst de långa skankerna! Att såna små kan bli så stora! Härligt att följa all er utveckling, och fint att se att huset växer med familjen =)

Ida Asplund sa...

Hej vad fint det blir! Linoljelasyren ser intressant ut tycker jag - vad har ni haft för nyans på linoljefärgen ni blandat i och ungefärlig koncentration? Har själv ett plankgolv från 1870-talet som jag funderat på att fernissa, men avstår från det med tanke på problemen med att få bort fernissa om man i framtiden vill byta golvbehandling. Vi har många linoljefärgsmålade golv i huset men just linoljelasyr skulle helt klart kunna vara det vi söker! Har funderat en del på pigmenterat linoljevax som jag köpt, men tycker det är för lite pigment för att ge en hyfsat jämnfärgad yta och hållbarheten är kanske inte heller den bästa för just vax.

Anonym sa...

Ni gör så fint och man blir alldeles lycklig av att se gänget ni har skapat :-) Vilken lycka att ha fem barn!

Malin sa...

Jag är som vanligt mest fokuserad på människorna, vilken FIN bild av barnen!

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP