19 oktober 2016

Butiksflytt!


Plötsligt händer det spännande saker! Här är det nu, det nya Lundagårdhuset! Vi börjar från början; en längre tid har vi insett att våra butiksutrymmen håller på att bli alltför små för att fungera ändamålsenligt. Vi har packat och tagit emot försändelser, ätit och tvättat gamla saker på ca. 8 kvm och inte haft utrymme för långväga besökare att sätta sig ner med en kaffekopp. Vi har också förvarat våra produkter i tre olika uthusbyggnader vilket inte heller är så praktiskt och vi har önskat att vi kunnat samla det mesta under samma tak. I våras började vi aktivt söka efter nya utrymmen och har tittat på alla möjliga tänkbara hus men vi har inte riktigt känt att det klaffat och passat. Tills vi kom in i huset på bilden.

Jag hade gått förbi detta hus några gånger och tänkt att det kanske kunde vara något. Jag ringde en av ägarna och fick höra att de hade satt huset till salu dagen innan! Vi fick komma och titta samma dag, följande dag åkte jag till Stockholm och det blev tät telefonkontakt den helgen och en spännande budgivning som blev klar följande vecka, vi kunde andas ut en liten stund för att sedan ta itu med allt det nya det innebär att köpa ett gammalt hus!

Huset är byggt i början på 1900-talet och är beläget på Södermalm i Jakobstad. Tillbyggnaden till vänster har i tiderna fungerat som August Kjerulfs och Jakobstads fotoateljé och hjälporganisationen Nada Nord driver i nuläget sin verksamhet där. Den delen är inte skyddad men bostadsdelen till höger där vi kommer att flytta in med vår butik är skyddad. Något vi uppskattar, liksom att det i kvarteren runtomkring oss sjuder av historia, konst och kultur eftersom Jakobstads museum, Musikcafé After Eight och Campus Allegro kan räknas till nära grannar.



Den hemtrevliga känslan som kom emot när vi steg in i huset kändes som den rätta platsen för Lundagård. För oss har det inte varit tänkbart att flytta in i vilket hus som helst. Många hus vi tittat på har varit gamla men sönderrenoverade så inget av det historiska har funnits kvar. Här var mycket orört med bland annat gamla fönster, spännappper på väggarna och tre kakelugnar. Den gröna sjuttiotalstapeten kommer vi att behålla.



Och alla vackra detaljer!



Trots att vi går varsamt fram och till största del kommer att göra en ytlig renovering kunde vi ju inte hålla oss från att genast första dagen riva fram en gammal spegeldörr som var inbyggd i väggen och avlägsna de gamla slitna golvmattorna och ta fram trägolvet.



Här är våra lika ivriga kompanjoner som hänger med mellan varven. Bilden överst är från en park där vi sprang av oss efter att ha skrivit köpebrevet. Bakom det nyinköpta butikshuset finns också en fin men ännu igenvuxen trädgård med äppelträd och syrenbuskar där vi tänker att barnen får utrymme för lek och vi kan ordna en del evenemang i framtiden.




Min renoveringsiver tog sig till nya höjder då jag på något märkligt vis lyckades få den inkopplade tvättmaskinslangen att spricka, trots försiktigt hanterande, vilket resulterade i att en enorm vattenfontän sprutade runt i hela köket. Jag sökte febrilt efter en vattenkran att stänga av allt sprutande med men hittade ingen bland de många gamla korsade kopplade rören. När jag lyckades hitta källarnyckeln och lampan till källaren för att stänga av det inkommande vattnet insåg jag att jag måste längst in under skyfallet som kom genom trossbottnen från källartaket. Allt detta för att inse att jag ju kunde ha gjort ett veck på slangen och natuligtvis letat reda på kranen till tvättmaskinen innan jag alls rörde den men mitt i paniken var huvudkranen det enda jag tänkte på. Vår så kallade varsamma renoveringshistoria började alltså inte så bra. Vi hamnade förstås att riva upp golvet. Man lär sig...!



Hur som helst är vi nu glada över att få vistas i detta vackra hus och ser fram emot att börja ta tag i det verkliga arbetet. Hittills har vi hållit på med åtgärdstillstånd för fasadmålning, infartsbygge och staketbygge samt annat pappersarbete och det dagliga rutinerna fortsätter förstås. Vi vet vad vi har att göra den kommande tiden helt enkelt! 

Visst blir det lite sorligt att flytta från Purmo och vårt mysiga lilla butikshus, vi har trivts bra i omgivningen och det har varit roligt att det fungerat att driva verksamheten på landsbygden. Huset blir inte tomt utan Christian kommer att flytta in med sitt företag Soulman Vintage Tone.

När vi kommer att kunna öppna butiken i Jakobstad vågar vi inte ännu säga med tanke på att det redan nu blivit mera att göra än vad vi tänkt från början. Det brukar vara det vanliga, att det blir mer än man tänkt när man börjar peta i gamla hus, med det är också det roliga, man vet aldrig vad man hittar och man vet aldrig vad som händer! Vi ser fram emot att så småningom få välkomna er in till det hemtrevliga hus som skall vara mycket mer än en butik!

10 oktober 2016

Odyssé

Med höstmörkret brukar reslusten smyga sig på och för de som inte har möjlighet att åka iväg på en egen resa kommer här ett virtuellt restips där man kan hänga med på Glenn och Seijas resa från Jakobstad till Sevilla. Så här skriver Glenn på sin webbsida Odyssé:

"Att resa med bil genom Europa är lite som att vara med i en road movie-film. I den filmgenren får man följa med huvudpersonernas resa. Resandet saknar vanligtvis mål och är ofta en jakt efter frihet. Under bilresans gång sker oväntade möten och händelser. Huvudpersonerna lär känna sig själva och får insikter om meningen med livet."

Titta in på resebloggen och följ med på en virtuell roadtrip samtidigt som du också ta del av fotoreportage från tidigare resor!

09 oktober 2016

Ylle och stickat



När oktober och frosten anländer plockar jag fram yllekjolen, köpt från loppis liksom Vagabondskorna jag nyligen hittade. Tröjan är ett gammalt loppisfynd och lampan köpte jag på torget i Lovisa. Golvet i barnens stora vindsrum är klart, vi håller på med fönstersmygar och passar på att njuta av de rena och öppna ytorna innan de flyttar in med allt sitt pick och pack.


New York planschen köpte jag på auktion för två euro, den skall upp på väggen och passar med sina färger bra in med golvnyansen, Ottossons Antikgrön.


Den gamla läderväskan har jag fått av en vän, det gamla förstoringsglaset är mitt favoritsmycke samtidigt som det förstås har en praktisk funktion.


Plyschklänningen köpte jag i somras för en femma och den klargrönstickade koftan för tre euro.


Och med den här klädseln matchar jag grammofonen som jag köpte på Hötorget i Stockholm. Den kommer så småningom att ljuda i vår butik där det också framöver kommer att hända spännande saker som jag skall återkomma till!

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP