27 januari 2009

Vår husflytt - del 1


Våren 2004 köpte vi vårt hus, så här såg det ut innan vi hade börjat riva i det för flytten. Det fanns ingen gammal bevarad gårdsmiljö, huset var nersjunket i förhållande till landsvägen och ägarna hade eventuella planer på att göra om det till garage. Det bästa är ju att kunna renovera ett hus på stället men för detta hus var situationen så att vi tyckte det var motiverat att flytta det, och ett sådant hus sökte vi efter.


Bilden till vänster är från vår blivande storstuga. I mitten fanns en spirad vägg och taket hade ramlat in på två ställen. Barnen hängde med oss när vi rev, när man ser på bilderna känns det lite hemskt att tänka på vad mycket gammalt damm de måste ha andats in.
Matpaus i rivningsarbetet, en gammal järnsäng fungerade som lekplats och studsmatta, snyggare än de moderna varianterna i blått :)Det här borde vara tolfte april 2006, tre dagar innan vår tredje pojke föddes. Det var fruktansvärt dammigt, vi skyfflade ner bråte och fyllning från vinden genom det ruttna taket.
Med mycket arbete i bakfickan kändes det som om vi var långt på väg i detta skede.


Första biten av huset plockas ner med en specialbyggd grip som Christian gjorde.
Detta skede kändes lite märkligt, vi hade rivit i nästan två års tid (man kan ju göra det snabbare men vi hade ofta barnen med, kvälls- och helgarbete och vi ville spara mycket av golv, lister, fönster osv. vilket gjorde att allt räckte länge) och på några dagar var allt borta. Kvar var mängder av stockhögar, en hel del ruttna och massor av bråte. Då tänkte jag faktiskt "hur skall detta gå... kommer vi faktiskt att få detta återuppbyggt igen..."
Fortsättning följer.

15 kommentarer:

Lantliga drömmar sa...

Åh så intressant att se hur allt gick till ända från början! Att ni vågade ta er an ett så stort projekt!? :-O
Jag är verkligen imponerad av er, att ni orkat och orkar! Ni är enorma! :-)

Malin, Gamla Mejeriet sa...

Vilken fantastisk resa ni och ert hus har gjort. Väntar på fortsättningen!
Ett enormt jobb ni lagt ner, men jag tror att det är mödan värt, för huset ser så vackert ut.

Maria sa...

Det är verkligen roligt att se dina bilder! Vi har nämligen också gjort samma "husresa", plockat ner och flyttat ett gammalt timmerhus. Vi har bott i vårt hus i 10 år nu! Känslorna kommer tillbaka när jag ser dina bilder...Både på det roliga och det jobbiga. Kram Maria

fia lotta jansson sa...

Ni e otroliga!
bra krönika, mycket intressant att läsa! ser fram emot nästa del.
allt gott
s

Vitbalansen - Helena sa...

Vilket makalöst jobb! Allt är verkligen relativt här i världen. Jag kan tycka att det är jobbigt att måla om i vardagsrummet, men tjena - det kunde vara MYCKET värre :-). Att ni orkar hålla ångan uppe är helt otroligt!

Kram från Helena

klipposfia sa...

Va kul att se lite hur ni har gjort! Kanske du skriver en bok om det sen:)God fortsättning!

Kamomilla sa...

Ja du. Nu blev det sån flaschback igen... Vi tog också god tid på oss eftersom vi pendlade ut till huset på helgerna . Jag var inte gravid under tiden men gubben hann med två operationer i knäna och jag med ett handledsbrott som opererades tre gånger. Allt det gjorde ju jobbet ganska mycket långsammare under de 5 åren..

Ni har nog varit himla duktiga, jag vet ju hur det är. Och jag kan med facit i hand, verkligen säga att nu är det värsta över för er också! det är spännande och med en liten glimt av en tår i ögat (av alla minnen som dyker upp), som jag följer med ert projekt.
Det är känsloladdat ibland, och tungt som attan men samtidigt en resa i tid och historia (både gammal och egen) som man aldrig skulle vilja missa!!

Lycka till med resten!
Kram, Kamomilla

Kullan Pullan sa...

Så imponerande att se! Väntar spänt på fortsättningen.
Kram Paula

Erika sa...

Vilket enormt projekt di har dragit igång med och jag är mäktaimponerad...
Hur vackert som helst och så fint det hela kommer bli när ni blir klara :)

Det här är första gången jag är hit men jag kommer väldigt gärna tillbaka ingen om jag får, då jag finner din blogg så inspirerande :)

Kram Kram Erika

Angelica sa...

Åh! ser så intressant ut,skulle själv vilja göra något liknande men vet ej om man ska våga...
Har försökt visa åt gubben hur fint ni har det...
Han bara suckar och säger "jaa det är nog fint men vet du HUR MYCKET jobb det krävs?" Så jag får väl nöja mig med att följa din blogg och se hur det framskrider,väntar med spänning på fortsättningen :)

Grinden på glänt sa...

Jag är imponerad av att ni hela tiden orkat fortsätta kämpa vidare! Snart får ni er belöning när ni sitter där i ert stora, fina hus!!

axebo.se sa...

Vad roligt att ta del av husflytten från början! Oj, ja, det är nog ett liv det här med gamla hus. Hoppas ni orkar hålla gnistan uppe, jag tycker att det lilla extra ljus man får på dagarna nu gör sitt. Och det går snart mot vår! Stort lycka till med alla projekt och glömt inte pusta ut ibland! Kram Emma

Tre rum sa...

Oj vilket arbete.Beundrar dom som har ork att börja med såna projekt,men det är säkert absolut värt allt slit och släng då ni har det färdigt.Lycka till i fortsättningen!Tant Gredelin

Malin sa...

oj vad ni har hållit på länge, så man ser hur små era nu STORA pojkar var då ni rev...men så har ni fått uträttat en hel del också. Och fint blir det. Ser fram emot nästa del (och den sista, då vi kanske redan har hunnit laga god mat i ert kök :))jag hittade annars också billiga, roliga och knasiga skor på ebay, från England. Hoppas innerligt att de passar.

malena sa...

Jag är helt imppad av att ni orkat...och orkar! Duktiga och händiga ni :)

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP