17 mars 2009

Ottossons färgmakeriNu är vi hemma igen från vår resa. Vi fascinerades av de vackra stenhusen i södra Sverige med härliga fönster och fina uthus som inte alls liknade våra. Här i våra trakter är det ju helt klart trähus som dominerar så det var väldigt roligt att se en annan byggnadskultur. Skulle vara intressant att bygga ett stenhus!
Vårt besök hos Ottossons färgfabrik var väldigt inspirerande!
Fabriken är delvis byggt av återanvändt material, taket är grönt med sedumväxter och el till fabriken fås från det egna vindkraftverket.


Vi fick ta del av flera intressanta föreläsningar, två fönsterhantverkare berättade om sina arbetsmetoder och projekt. Ekotoxikologen Thomas Olsson pratade över ämnet "Är zinkoxid giftigt?" En komplex fråga över ett ämne som klassas som miljöfarligt samtidigt som brist på zink leder till ohälsa. Magnus Ottosson demonsterade målningsteknik och metoder för fasadmålning.

Vi träffade många trevliga människor och bjöds på väldigt god mat.


Gunnar Ottosson, också konstnär, som startade företaget 1989, visade hur han går tillväga när han blandar en specialkulör. För honom är allt han ser ett färgprov och man kan skicka in vad man vill t.ex. en träbit för att få just den färgen tillblandad. Det gör han på fri hand med ögonen som bästa instrument och resultatet som vi såg med egna ögon vinner säkerligen många gånger över en maskin.Vi fick en rundvandring i den fräscha fabriken och fick se hur det går till att framställa färgen som inte innehåller några onödiga tillsatser. Något som vi tycker märks bra på doften om man jämför med andra färger.

Miljötänkandet märks, här ett citat från deras hemsida:
"Vi har inget utsläpp varken till marken eller luften, vi sorterar plåt och brännbart. I en specialbyggd tvätt rengörs handverktyg, burkar och penslar. Med hjälp av sedimentationen blir det endast 200 liter tvättvatten och 30 liter slam per år som måste tas om hand. Detta från en årlig produktion av ca 80 ton Linoljefärg."Färgmakeriet tillverkar också linoljefärg för konstmåleri. Den kan man också späda ut med linolja så den fungerar på samma sätt som de övriga linoljefärgerna.
Roliga detaljer, vattnet serverades ur flaskor ämnade för linolja och målarburkslock fungerade som fina ljusfat.
Detaljer är spännande, detaljer kan ofta vara avgörande. För oss är det avgjort vilken färg vi använder och resultatet vid penselmålning med en underbar färg är en detalj som ger ett vackert intryck.

14 kommentarer:

i et lite rødt hus sa...

Høres ut som en spennende reise dere har vært på. Utrolig at det går ann å produsere farge så miljøvennlig, jeg skal ha navnet i bakhodet!

Lilla huset på prärien sa...

Ah vilket kul ställe! Jag köper deras färg men jag har själv aldrig varit där. TACK för ett trevligt reportage :)

Kram Jenny

Anonym sa...

Vilken spännande o givande resa ni har haft =)Jättefin redovisning du gjort, fint med många bilder i en bild.
Ha de bra

Älfgärdet sa...

Ah, nu vet jag! Det finns flera himmelriken!!! Så gärna jag hade velat med på ett sådant besök. Har köpt deras färg flera gånger & den är underbar. Man kan bli helt tokig i pigment & färger :)

Lantliga drömmar sa...

Välkommen hem! :)
Säkert väldigt intressant och givande att besöka stället, och få se allt med egna ögon!
Jag blir mer och mer "kär" i linoljefärgen, även om det känns väldigt drygt att hålla på med våra dörrar nu... Slurp sa det när jag drog på färgen på insidan, fanerskiva, av dörrarna... Drog på ett varv till när det första inte täckte, och nu vill det inte alls torka ;)
Bara att vänta, förhoppningsvis torkar de innan sommaren! :)

thildas sa...

Va trevligt att ni hade en fin resa! Jag tycker att ett av våra uthus lite påminner om nåt som man skulle kunna hitta i södra Sverige , i alla fall fönstren.. Hoppas att vi hinner fixa till det innan det rasar...

Lantliga drömmar sa...

Jag var lite otydlig i mitt inlägg, men vi har nog hela tiden tänkt lämna vinden oinredd, och fixa den först sen när det behövs! Så skönt att höra någon säga att det inte ser så stort ut ;) Men å andra sidan, så jämfört med ert hus är det ju inte stort heller! :) Problemet är ju bara att vi ännu inte har några barn att fylla hemmet med, men kanske de kommer en dag, och då får vi göra i ordning vinden också! :)

Jo, jag har nog vanlig linolja under på insidan också, drog på kanske en 6-7 varv innan jag strök ut färgen. Hmm, jag vet ju till garagedörrarna då att jag kan späda lite med linoljan, minns att det var sååå tungt att sätta färgen på utsidan, på de sågade grova brädorna...!

Kamomilla sa...

Vilken härlig upplevelse för er!!Mycket spännande för både öga, öran näsa och gom..
Och vad fina de är de där stenhusen...

Anonym sa...

Var skaffar du järntråd till dina alster? Svägerskan har börjat med luffarslöjd men har så svårt att hitta järntråd (0,5 å 0,7). /MalinW

Lundagård sa...

Järntråd köper jag i olika järnhandlar, lopptorg och här och var där man rör sig, det kan vara svårt att hitta ibland. Halpa Halli har haft bra tunn tråd men är slut i J:stad nu just, Erkin Halli, Biskops, Clas Ohlsson är också ställen jag köpt från.

Millas hem sa...

Har varit här och kollat lite!
Intressant läsning!

Camilla

gunnelsvensson sa...

En sådan vacker och trevlig blogg!

houseofchandeliers shabby chick sa...

Hej
Tack så jättemycket för er kommentar i min blogg.
Det är grymt mycket fönster ni ska renovera.
Jag ska renovera ca,20 st och tycker att de är alldeles tillräckligt.
Ja sen så hjälper jag en god vän med ett gammalt hus och ska sätta upp ett gammalt tak till våren.Det kommer att bli tufft.
Vad söta ni är på bilden. Hoppas allt går bra med huset.
Zara

Anonym sa...

伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP