15 augusti 2011

Virkeskvalité och bostadsmässa


Allt var inte bättre förr men åtminstone det tätvuxna kärnvirket man snickrade med!
Man hade tillgång till gammal skog, avverkade rätt träd på rätt årstid och lät virket torka ordentligt. Nu hugger man unga träd året om som ofta vuxit snabbt och har liten andel kärnved, allt för den ekonomiska vinningens skull.
På bilden en gammal panel+planka underst och motsvarande ny panel+planka överst.Nya paneler och plankor krymper och vrider sig, här har vi några skräckexempel, sågade från träd som vuxit på vår tomt. Att hitta bra snickarvirke idag är inte helt lätt, bäst är att besöka en lokal såg där man själv kan välja ut materialet eller fråga om råd.

Har man gamla fönster, dörrar eller plankgolv är de i de flesta fall bättre kvalité än nytillverkade och möjliga att underhålla i flera hundra år och väl värda att bevaras.

Att återanvända gammal virke är helt enkelt mycket smart. Kan man inte ta tillvara allt, kan man alltid använda delar.
I helgen besökte vi årets bostadsmässa i Kokkola. Där hittade vi inte så mycket tätvuxet kvalitetsvirke men dessa fina pinnar instuckna i en höghuslägenhet tilltalade oss.
Snyggt.
Bollarna och kudden var också fina.

5 kommentarer:

Gela sa...

Bra virke är en bristvara!!! Vi har till vårt hus försökt beställa virke från en specialsåg allt från råspont till pärlspont. Men dock är det en del plankor som är såååååå modärna och vrider sig som masken. Tråkigt.
Ha en fin fin dag/Gela

Kamomilla sa...

Jo det är förfärligt... Våra terassräcken är så sneda så gubben skäms. Han är rädd att nån ska tro att han inte kan snickra när det ser ut så..
Böjer sig som makaroner åt alla håll o kanter.
Men när jag skulle slipa våra 150 år gamla golv tog slippappret slut på ett huj och inget hände åt golvet! Det är så stenhårt långsamt vuxet tjockt och tungt virke att man bli varm ända in i själen :)

Pia sa...

Man skulle kunna börja gråta när man betraktar golvet i pojkarnas rum. Enligt säljaren var det torrt och bra, men ganska snart fick vi enorma springor och plankorna vred sig hit och dit. Vi ångrar bittert att vi tog en genväg och inte satte in gammalt golv som på de flesta andra ställen...

7miljoner sa...

Sjukt stor skillnad! Jag visste inte alls att det var sådär förrän det började diskuteras på en fest för inte så länge sedan. Men dendär bilden med en makaronbräda är bekant. Typ var 20e bräda vi fick till vårt huspaket såg ut sådär!

Spindelnäste..säger jag om veden man inte får röra. snyggt dock!

Linda sa...

Hej på dej! Nu har jag bloggat om marknaden, och om er!:)
Hoppas du godkänner bilerna, och att ni hade en bra helg på marknaden!:)

Linda

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP