19 november 2011

Grannbild och glansbild

Eftersom denna blogg har blivit snyggaste-blogg-nominerad och jag just har läst Kajs och Linns inlägg om yta i bloggvärlden känner jag för att skriva en reflektion kring detta med ytlighet, snygghet, utseende och bloggeri.


Skönheten, det vackra, formerna, färgerna och skapandet är en underbar gåva. Som med alla gåvor kan man välja mellan att använda dem, njuta av dem, kasta bort dem, utveckla dem (dvs. måla om) eller sälja dem på loppis. Alla människor har olika gåvor och läser av andras gåvor på olika sätt, utgående från de livserfarenheter och de egna inneboende förmågor man har. Det som är socker för en kan vara salt för en annan samtidigt som salt kan vara både gott och ont beroende på sammanhang.Inom mig bor en stark skaparkraft som hela tiden gör sig påmind och kommer till uttryck på flera olika sätt, bland annat här på bloggen. Jag anser ändå inte att min mission i livet är att utåt sett skapa fasadglassiga bilder på leende barn och ett perfekt hem i ett försök att framstå som en lyckad människa. Det är inte det som är lycka. Istället hoppas jag att vår livsstil, inställning, attityd, insida, moral, tanke, och allt sådant på något sätt skall spegla sig en aning i ytan och i bilderna.Det är naturligtvis inte alltid så lätt. Barnen placerar jag gärna i grupp och klickar massor av bilder för att jag tycker att de är det vackraste som finns och deras åldrar och förehavanden är något jag gärna dokumenterar. Glansbilder kanske någon tycker med en bister min. Men en mamma har svårt att se sig mätt på sina barn.Förstås finns det också ilska, tårar, fulhet, starka åsikter och trötthet i vår familj. Allt sådant som jag medvetet väljer att inte skriva om och också tror att de flesta förstår, att en blogg sällan visar hela människan. Förstås kan det vara stressande att bara se det goda och inbillas att inga dåliga sidor existerar.I min bloggbok vill jag ändå att det skall finnas vackra bilder att glädja sig åt. För tillfället ser jag ingen orsak att offentligt hänge mig åt det bedrövliga i livet, lika lite som jag inte heller skulle skriva negativa kommentarer i fotoalbumet.Sen på ålderdomshemmet, om jag lever så länge, vill jag gärna ligga i sängen med macbooken (eller vad man nu tittar på) och bläddra igenom alla bilder. Då vill jag tacksamt minnas det fina och goda vi har fått vara med om, åtminstone då behöver jag glansbilderna.
Alla bloggar vi med olika syften. För många kan bloggen bli ett bra socialt nätverk och stöd om man befinner sig i en svår livssituation. Andra skriver djupt, reflekterande och mycket beundransvärt, något jag gärna skulle göra men det är inte min största talang. För mig är bloggandet en av många konstformer där jag får utlopp för mitt stora intresse för färg och form, jag vill också inspirera människor till återanvändning och att ta hand om gamla hus.
Inom mig finns en djupare och eftertänksammare sida kopplad till mina innersta tankar, något som också skulle vara roligt att uttrycka i bilder. Som kanske skulle resultera i mera dialog men också i mera arbete. Det skulle bli för tidskrävande i det livsskede vi befinner oss i just nu med småbarn, så nu väljer jag den lättare bloggvägen och satsar i första hand på de glada glansbilderna!33 kommentarer:

Isabelle sa...

Vilken fantastisk blogg! :-) Vad fotar du med för kamera?

Kram Isabelle

Meine Dinge Franka sa...A blog without vanity!

♥ Franka

matilda sa...

jag förstår absolut att du väljer att blogga som du gör. jag tycker även att de flesta borde förstå att en blogg inte är hela människan, utan att vi endast få ta del av vad just den människan väljer att dela med sig av.

jag tycker att du lyckas med att inspirera i din blogg och du förmedlar en lite annan syn på livet. och genom din blogg tycker jag även att det kommer fram att du prioriterar dina barn främst, samtidigt som du ändå hinner med en massa annat spännande. det är härligt tycker jag!

och grattis till nomineringen, förresten! hoppas du kammar hem det, jag håller mina tummar för det iallafall!

ha det så fint!

Virpi sa...

Hyvä kirjoitus. Jatka omalla valoisalla ja innostavalla tyylilläsi!

matilda sa...

och ännu en sak. jag läste nyss designskools inlägg om er, och måste bara få säga det igen en gång, vilket makalöst fint hem ni har :)

Norrfrids Eija sa...

Tycker din blogg är de minst glansiga bloggarna som jag följer, förstå mig rätt nu men du lyckas verkligen inspirera till just återbruk och att ta hand om sitt gamla hus precis som din avsikt är! Men förstår också dina tankegångar kring bloggandet för själv sitter jag ofta också och blir djup och undrar om inte jag ska låta orosmolnen som också är en del av livet färga av sig litet på bloggen...men nej, livet innehåller så mycket elände ändå så det är en stor tröst med fina bilder, både att se och ta dem själv! Och få peppning och uppskattning av andra!
Hoppas ni vinner utmärkelsen!
Eija

Rose Garden Malevik sa...

Underbart inlägg :)
å missa nu inte.....

B
L
O
G
G
P
A
R
T
Y
T

fortsätter.....
redan 84fina bloggar med..
VÄLKOMMEN
Håkan

Ninette sa...

Bra skrivet! Den där Kajs åsikt är ju bara en åsikt dessutom - det finns säkert många fler som vill ha "ytliga" fina bloggar, eller det är ju bara att se på bloggtoppen som han sa, så ser man att det är så! Jag tror han pratar om två olika saker, två olika sätt att se på bloggar. Han tycks gilla såna som skriver mycket tankar och känslor medan jag t ex främst läser såna som har fina inspirerande bilder och själv försöker skriva en sådan blogg.

Jag skulle inte få nåt ut av att fläka ut mej och min familj på nätet så att alla kan läsa i all tid och evighet, utan jag vill dela med mej av det fina i vardagen. Det är det som ger mej kraft och ork att stå ut med allt det negativa. Det är också såna bloggar jag vill läsa, med fina bilder, gärna fin layout och inspirerande inlägg. Jag läser gärna inlägg där folk spekulerar i saker och ting eller raljerar också, men vill inte läsa enbart sådant. Har tillräckligt med sådant i min vardag. Bloggen är min fristad, mitt ställe där jag får bara fokusera på positivt (och ibland är det positiva också när någon berättar om sina svårigheter och man får räcka ut en hand och lite sympati).

Som sagt, tror han snackar om ett annat sätt att använda bloggvärlden på. Jag ser bloggvärlden som min tidning, jag väljer ut vad jag vill läsa och det blir som en inrednings- pysseltidning ungefär. Andra gillar att läsa andra slags tidningar, kanske mer filosofiska eller mer raljerande. Men inget sätt är bättre än det andra - det ena sättet kanske är det som lite fler mänskor gillar att läsa, vilket återspeglas i bloggtoppen.

Fru fix och trix sa...

Jag vill bara säga att jag uppskattar din blogg så mycket just för att det inte är yta eller massa produktplacering. Det känns äkta och att du skriver med hjärtat!

/Maria

Tre rum sa...

Du har lyckats bra med din blogg och du inspirerar många via den. Dina bilder är rena konsten och alltid en fröjd för ögat! Så tack för en fin blogg och grattis till nomineringen, den är du väl värd!
/Tant Brun (tack för garderobskommentaren förresten)

Anonym sa...

Så sant, så fint och så klokt skrivet. Jag håller tummarna för dig och njuter av att läsa vidare. Tack för dina inspirerande bilder som är konst i sig själv. /Ulrika

Hanne sa...

Dethär är en svår fråga. Jag har full förståelse för att ni vill skydda er, låta det som är smärtsamt eller svårt vara privat. Jag har insett att man riskerar att bli kränkt av elaka kommentarer annars. Jag tycker också att dina foton är sanslöst fina. Och jag beundrar din blick för det vackra. Samtidigt orkar jag ibland inte läsa inläggen. Jag förstår ju att ert liv inte bara är vackert heller, men när jag ser bilderna så inser jag hur inkonsekvent mitt liv är och när jag ser på mitt hem så inser jag att det finns så lite av det vackra där - och jag orkar inte göra något åt det. Trots att jag anar att jag skulle må bra av det. Så det kanske är avundsjuka eller någon slags uppgivenhet som ibland får mig att inte läsa alla inläggen. Det beror lite på dagsformen.
Med det inte sagt att bloggen är fel på något sätt. Jag väljer ju själv vad jag vill läsa.
Och inspiration finns det - och det längtar jag efter.

Hälsningar till grannlandet!!! Och ha det gott i det vi ser och det vi inte delar med er.

Anonym sa...

Alldeles underbara glansbilder tycker Matildas mamma :)

Viola_T sa...

Ja din blogg följer jag och trivs med det. Annars är jag inte mycket för glansbilder och yta.

För att få igång en diskussion är det politiska bloggar som gäller - vilket jag iofs tycker är tråkigt att det inte kan gälla inredningsbloggar med så ytliga "kramis"-hälsningar.

Trots att din blogg är ett verktyg för att marknadsföra ert företag är det inte alltför påträngande vilket så många andra bloggare nyttjar till bristningsgränsen. Då blir det enerverande och jag återkommer inte.

maria. sa...

Åh så välskrivet och B R A ! Ses på torsdag! kram.

Le sa...

Bra skrivet! Olika bloggar har olika syften och innehåll, å då måste ju var och en välja att läsa en blogg som intresserar en, eller hur? Vill man njuta av vackra och inspirerande och glada bilder kommer man hit, vill man ta del av angst läser man nåt annat ;)

Kamomilla sa...

Bra sagt! Jag tycker bloggen får avspegla det man själv tycker gör en lycklig. Jag skulle inte vilja dra in mina läsare i min bekymmer.
Att blogga om vackra saker som gör en glad i vardagen, är väl inte ytligt?? Det är ju som ett prepp för en själv också. :)
Jag förstår inte riktigt vad Kaj menar, om jag ska vara ärlig.

Malin sa...

Jättebra skrivet, min vän! Du har många talanger, att tänka klokt är också en av dem.

Hannasvirrvarr sa...

Ja, jättebra skrivet!

Heli sa...

Löysin blogisi jokin aika sitten. Kertakaikkisen ihastuttavaa! Kivat jutut ja huikeat kuvat. Nyt vasta rohkenin kommentoimaan, kun huomasin, että suomeksikin voi kirjoittaa.

Tuletteko ensi viikonloppuna Stundarsin joulumarkkinoille?

klipposfia sa...

Eftersom vi kände er långt innan bloggtiden så måste jag bara få säga att det du skriver är Du och Ni så allt igenom...ni skulle ju hur som helst leva det liv ni gör med allt det kreativa i vardagen...för såna är ni och kommer troligen alltid att vara:) så fortsätt med att vara er själva! vi hejar på er:)

Lundagård sa...

Heli: Kiitos mukavasta kommenteistasi! Haluamme todella tulla Stundarsiin mutta valitettavasti emme ehdi, pikkupoikamme on syntymäpäivä + paljon muuta...

Gapahuk sa...

Jeg opfatter bloggen her som en del af firmaet Lundagård. Går du ind på bloggen får du - udover nyheder om hvad der sker i firmaet, lidt af indehavernes ideer og overvejelser - og også et glimt af livet hos menneskene bag.

Og jeg ser som Franka ingen forfængelighed, men reelt en stor faglig dygtighed og engagement for nænsom istandsættelse, genbrug og indretning! Og en dygtig grafisk hånd!

Her er ingen, som scorer reklamepenge på at bortlodde en eller anden sodavandsmaskine til læserne.. nej, her er mennesker, som tar ansvaret og skaber et bæredygtigt arbejdsliv - ikke spor nemt, men spændende - og meget inspirerende synes jeg. Så flot!

Anonym sa...

Ärligt härligt inlägg - precis som hela er inspirerande blogg!!

Skumpa och Spaljé sa...

Så bra skrivet, jag håller med dig..

Kram Helena.

Bloggpris-kommentatorn sa...

Skandal, säger Bloggpris-kommentatorn.

anne-maj.wisen sa...

Hej Aja. Jag tycker din blogg är jätteinspirerande och går ofta in för att kolla vad ni har på gång. jag skulle bli besviken om du börjar gnälla om hur trist allt är... sånt har vi nog av ändå. Jag håller tummarna för Lundagård på Blogg-galan.

Made in Persbo...Carina sa...

Så klokt och fint skrivet om din tanke bakom bloggen.
Jag tycker om att inspireras av fina bloggar :)

Kram, Carina

Louise sa...

Om jag bara kunde skulle jag ta så vackra bilder som du och lägga upp, men motiven blir väl i allsindar inte ytligare bara för att bilden är fin? En slev är en slev är en slev!

Kerstin sa...

Hittade just till din blogg och blev inspirerad av dina fantastiska bilder. Och det är just det jag vill bli av en blogg. Inspirerad och glad. Fortsätt med det. Det tackar jag för och följer nu din/er blogg.

Maïken sa...

Veldig fint innlegg! Jeg må bare få si at alt det du skriver om skinner igjennom i bloggen din. Den utstråler varme, nærhet og kjærlighet, både til det dere gjør, familien og hjemmet deres. En vakker blogg på alle sett, både på innsiden og utsiden!
Klem fra Norge :)

Kickan Style sa...

Man måste ju få blogga om vad och hur man vill!!

Annars vilken härlig samling gamla kappsäckar!! *avunsjuk*

Ha en fin dag!
Kristina

från denna dag sa...

Riktigt välskrivet inlägg!
Jag började följa med din blogg för att du till stor del skriver om sådant som intresserar mig. Främst din passion för gamla hus! Att bevara det som redan finns, att inte bara riva ner ett hus gjort med stor möda och besvär, utan att se värdet i ett sådant hus. Och andra gamla saker med för den delen. Och det är enligt min mening det minst ytliga man kan tänka sig.

Och jag förstår alla bloggare som inte skriver om alla bedrövliga känslor och dåliga dagar. Varför välja att skriva om det negativa istället för att satsa på att se ljust på saker istället? Negativa tankar kan lätt ta över alltför mycket ändå.
Och djupet i vad som skrivs sitter ju för den delen inte i positivt eller negativt, det finns där man själv ser det. Nej fortsätt du skriv precis som du gör! Det är därför jag gillar din blogg precis som den är!

En fin dag önskar jag dig!
//Ulrika

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP