07 februari 2011

Att spännpappra en vägg

En del rum i vårt hus har/får panelade väggar, i en del rum lämnar stockväggen synlig. I några rum sätter vi spännpapper på väggarna som ger liv åt rummet när väggytan inte blir helt rak utan följer stockväggens form till viss del.Stockarna huggs, hyvlas och jämnas till, gamla nubbar dras ut eller spikas in för att få en jämnare yta för spännpappen.
Alla våder till väggarna mäts och skärs ut.
När man en gång har rullat ut så stora pappersark passar det bra att utnyttja tillfället och rita lite på baksidan.
De som kanske någon gång i framtiden renoverar huset kan stöta på detta i väggarna.
Spännpappen har en rak och en luddig, mjuk kant som limmas över den raka kanten som man nubbar fast.
När alla våder är skurna fuktar man den grå ytan och sätter alla ark i en hög som man plastar in för att ligga ett dygn så fukten fördelas jämnt i pappen. Nubb/spikremsor skärs till av samma material.
Det är bra att vara två personer när man skall sätta upp pappen på väggarna. Arken spikas fast med nubbar eller en lite större pappspik som vi använt oss av så behöver de inte sitta så tätt.
Kanterna spikas också och den mjuka kanten limmas fast med vägglim över den spikade kanten.
När pappen torkat drar den ihop sig och spänner sig snyggt över väggarna. Klart för målning och listning!

17 kommentarer:

MrsUniversum sa...

Det blir grymt fint! Och en extra dimension ger vetskapen om konstverken på baksidan...

Linnéa - tre och en katt sa...

Mycket fräsigt! Är pappen ganska stadig så att man inte råkar ha sönder den av misstag eller gäller det att inte peta så mycket på väggen?

Norrfrids Eija sa...

Sååå häftigt! Inser att det är lättare att spänna papp när listerna är borttagna, men vi har inte vågat ta bort listerna, är så rädd om de dyrgriparna. Har inte heller tänkt att man kan skära till nubbremsan av pappen, där sparar man en slant också för det går av bara farten...Tänk att vissa fortfarande istället för att spännpappra hugger väggarna jämna, reglar och sätter upp gipsplattor...bra att ni visar att en normalhändig person faktiskt kan klara av detta!
Tänk vad era barn kommer att vara kunniga inom byggnadsvården när de blir stora....de kan rädda många hus!
Eija

Mia, New Room Interior sa...

Dette har jeg aldri sett før, men det ser ut som det blir veldig fint! Gleder meg til å se det ferdige resultatet!! :-) Ha en fin kveld! Klem

klipposfia sa...

Underbart! blir så bra så bra:)

klipposfia sa...

Underbart! blir så bra så bra:)

maria sa...

va snyggt!! Och roligt för barnen att de fick rita av sej själva på pappret innan....det tyckte dom säkert var super kul :O)

och mamman i huset, hon är alltid så snyggt klädd ;O)

n o r d i n g å r d e n sa...

Vilket fantastikt jobb ni gör,även det TRISTA, så måste göras, ni är bara så duktiga och allt blir så smakfullt och vackert, den gröna toadörren älskar jag!!! Mari.

Gnistrande snö sa...

Intressant läsning och härliga, härliga bilder som vanligt.
Vi funderar på att äntligen ta tag i renoveringen av andra sidan av vårt hus. Vi har skjutit på det länge, mycket pga att vi inte vet hur vi ska göra med de papspända väggarna i rummen på den sidan av huset. Genom århundraden så har väggarna blivit väldigt, väldigt ojämna, och pappen är trasig på flera ställen men motiven är så himla fina (länsantikvarien har bett om prover till deras samling i fall vi bestämmer oss för att ta ned). Men oj så svårt det är att bestämma sig för hur man ska göra! Vi har funderat på att låta väggarna vara orörda i ett rum, där pappen klarat sig bäst. I de övriga rummen vet vi inte vad vi ska göra. Vill ju helst inte förstöra de gamla pappspända motiven samtidigt som jag tycker att den nuvarande ytan inte riktigt funkar, vill inte heller bo i ett museum…

Gela sa...

Underbart!!!/Gela

Mamsell Lufolk sa...

Det var en noggrann och intressant arbetsbeskrivning. Ser så snyggt och precist ut när allt är på plats.

Kul grej med konstverken på baksidan. Man har så roligt man gör åt sig...

Designe sa...

Åh, det blir jättefint! Kul att få se hur man pappspänner..det har jag aldrig gjort! Kul med barnens teckningar på baksidan!:)

Anonym sa...

Hej,

Tack för en fin blogg. Är in här och kikar runt lite nu och då.

Jag tänkte höra om ni har någon erfarenhet av att spänna papp i taket och om ni har några bra tips? Vi funderar på att byta ut ett tak i ett rum.

/Sofie

från denna dag sa...

Härligt blir det!
Så roligt och intressant då du skriver, visar och förklarar HUR man ska göra! Kan vara riktigt bra att veta sånt inför kommande projekt.. Så tack för att du tar dig tid till att göra sånt, fastän du säkert har en hel del att göra:) Alltid inspirerande att kika in hit!

//Ninna

Fröken Grön sa...

Vilket härligt pedagogiskt inlägg, - det ser så lätt ut när ni gör saker! Underbar idé att lämna ett personligt avtryck på baksidan, tänk så kul om/när någon hittar det i framtiden!
Önskar hela familjen en skön weekend!
/Anna-Karin

linnea-maria sa...

Åh vilket härligt sätt att göra en liten tidsmarkering i huset! Lite roligare än tipskuponger och dagstidningar :). Kul att läsa om Seinäjoki. Tillbringade ett par dagar där för några år sedan på ett jobb. Kram /Therese

Gila sa...

Rolig idé att barnen fick rita på papperet. Så snyggt klädd mamman är under arbetet...:-)

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP