01 augusti 2011

Hur har vi råd att leva som vi gör?Efter artikeln om oss i Hesari ställde en läsare följande fråga:

"Ihanalta kuulostaa... mutta miten ihmeessä kuusihenkisellä perheellä on varaa tällaiseen elämäntyyliin? Pelkkä rakennusprojekti syö varmaan huimasti rahaa."

(På svenska: "Låter härligt, men hur i hela världen har en sexpersoners familj råd med en sådan här livsstil? Bara byggnadsprojektet i sig slukar säkert massor av pengar.")

Svar: Det handlar om val och prioritering, för att ha råd att leva som vi gör har vi valt bort en hel del saker som andra kanske räknar som en självklarhet i en västerländsk livsstil.

Några exempel:

• Sedan vi blev tillsammans (för över 15 år sedan) har vi aldrig sovit på hotell eller varit på en utlandssemester längre än till Sverige.

• Vi köper mycket sällan nya saker och kläder. Behöver vi något tänker vi först om vi kan göra det själv, om inte, söker vi på loppis eller köper på annat sätt i andra hand. De flesta av våra kläder är reainköp, från loppis eller är hemsydda. Tror faktiskt inte vi någon gång köpt ett klädesplagg dyrare än 30 euro.

• Vi har ingen hemmabio anläggning, bara en tjock-tv med billigaste kanalpaket och vi sätter sällan pengar på teknik.

• Vi går inte till frisören, jag rakar håret på pojkarna och Christian klipper mitt.

• Vi har aldrig besökt ett gym eller en kosmetolog. Café-, bio- och krogbesök görs högst 2 gånger/år.

• Vi äger minimalt med sportutrustning.

• Vi köper billig men bra basmat, äter ute med familjen ca 1 gång varannan månad. Köper ofta mat med utgående datum och fryser in, vi röker inte och köper sällan alkohol. Det finns också en hel del onödiga saker som vi inte köper, t.ex. våtservetter, nagellack och liknande.

• Vi har inte villa, båt, husbil eller sittgräsklippare.

• Våra mobiltelefoner är av 39 euros varianten.

• Vi behöver inte köra många långa kilometer till arbetet utan kan gå eller cykla.

• Vi har inte anställt någon att bygga vårt hem och inte köpt ny komplett inredning till alla kvadratmeter med målet att allt skall vara klart inom ett år. Vi har hållit på med vårt hus i åtta år och det är långtifrån klart. Vi bodde sex år med hela familjen på sextio kvadrat. Det får ta sin tid det tar att bygga, fast tio år till, vi bygger vartefter vi har råd och använder mycket återvunnet material.

Skulle vi göra/köpa allt det uppräknade här ovan skulle vi säkert behöva några tusen till i månaden, båda arbeta minst 80 timmar i veckan med ett arbete som ger mer betalt än det vi håller på med idag och ha barnen i heltidsdagis.

Det har aldrig varit en lockande livsstil för oss och vi har istället valt att bygga upp vår egen arbetsplats kring det vi ändå skulle syssla med för att finnas nära till hands för barnen och delvis kunna arbeta hemifrån och bestämma våra arbetstider.

Det betyder inte att det är lätt och lite arbete att vara företagare med den livsstil vi har. Vi arbetar ändå säkert 80 timmar i veckan, men det känns inte alltid som arbete när man håller på med det man trivs med. Våra val betyder inte heller att vi inte vill göra något av det listade här ovan, det är bara sådant som vi valt att avstå från för tillfället för att kunna välja sådant som känns viktigare för oss just nu. All respekt till de som prioriterar annorlunda än oss, huvudsaken är att man vet vad man prioriterar, varför och att man verkligen vill prioritera det.

En av sönerna frågade en gång, "mamma, är vi fattiga? I kortfattad version svarade jag; vi har inte mycket pengar, men vi har så mycket annat som är mera värdefullt och rikt för oss än pengar. Klyschigt, men sant, och det är något vi är väldigt tacksamma över.

37 kommentarer:

Hannah sa...

Det handlar om vilka val man gör, hur man vill leva. Det är så sant. Vi har också valt bort mycket för att kunna vara båda hemma på gården. Varken kålodling eller svinhuset är någon guldgruva, men det ger väldans mycket att göra det man tycker om. Bra skrivet av dig!

Hannasvirrvarr sa...

Mycket bra skrivet! Det är ju de där sakerna som andra inte direkt ser. Man ser bara det där fina, "lyxiga" som ni valt att prioritera (som man kanske själv valt bort).

Hurra för att gå sin egen väg!

Lilla huset på prärien sa...

Åh vad bra skrivet! Precis sådär är det. Man får prioritera och också känna till att andra gör det. De med den fina bilen prioriterar det, de med alla de fina kläderna prioriterar det och de med de fina husen prioriterar det :) Och de med de fina kropparna... ja... du vet ;)

All heder!

Kram

Norrfrids Eija sa...

Inte rik på pengar men rik på tid! Jag vet vilket jag vill välja, men ändå är det en så svår prioritering...det kostar att bygga upp en vanvårdad gård, vi bygger själva, ju äldre barnen blir desto mer kostar de, vi lever inget större utsvävande liv, ändå räcker inte pengarna till...båda lönearbetar. Men vi kämpar på!
Ni är beundransvärda!
Eija

Sandra N sa...

Fantastiskt text!! :D Jag prioriterar också bort mycket av det du listade, och trivs således i mitt hem eftersom jag kan sätta pengar på att "förnya" i den takt jag hittar rätt inredningssaker.

Lena sa...

Jag gillar er stil!

Anonym sa...

Bra gjort o tänkt.........men ngnstans måste pengar komma in. Det är dyrt att renovera.
Så små jobb hela tiden måste ni säkert ha.

Lundagård sa...

Anonym: Vi jobbar båda två, med butik, webshop och en del övriga design-, foto-, och bygguppdrag.

Camilla sa...

Vilken tajming, satt just å tänkte fråga er hur ni fått det hela att gå ihop.. Bra skrivet!
Här är vi i kvalet å valet om att flytta ett stockhus på 16x6m eller spantra eget. Tiden har vi, sambons tålamod är det värre med :)

Juanita sa...

Tänkvärt o bra skrivet! Ibland tror jag att många tar mycket av det de har/gör för givet! Man tänker inte på vart pengarna "försvinner" o avundas bara dem runtomkring en som prioriterar annorlunda (o ser kanske inte vad man själv prioriterat som de valt bort). Tack för dina tankar!

Kramar i sommarvärmen!

Miia sa...

Skönt att höra om andras alternativa livs-stils val!
Att prioritera rätt är inte alltid lätt.Rätt mot den egna familjen, rätt för sig själv. För det är ett val som måste vara rätt för den egna familjen, ingen annan.
Vi har i många år prioriterat "motströms". Har fått beundran, undran, t.o.m avsky känns det som ibland. Men i mitt hjärta vet jag att vi valt rätt.
Modigt gjort Aja och Christian!Allt gott till Er!

Ninette sa...

Det känns igen det där, inklusive ungens kommentar :) Det handlar ju i våra i-länder ofta om val, vad man väljer att göra med sin tid och sina pengar, att vara så privilegierad att man kan välja bort dubbelarbete och karriärsklättring mot att få mer tid och mer närvaro i sin vardag.

Jag tror du har hakat på en ny trend - att ta hand om sin tid i stället för att samla prylar. Det stod visst nån artikel om det häromdagen på New York Times eller var det nu var, att folk downsizar mer, satsar mindre på resor och prylar och mer på närvaro.
Bra skrivet!

Carola sa...

Vad bra och tänkvärt!! Det är ju precis såhär som man borde leva själv oxå!! Men det är inte alltid så enkelt..känns det som!! Pengar har en tendens att slinka iväg hit o dit..!!
Kram/Carola

Bitte sa...

Härligt skrivet! Det är ju så, man har råd det man vill ha råd till, om man satsar på det och lever för det, som ni gör helhjärtat. Det är en fröjd för ögat att gå in och se era bilder förresten. ^^

Anonym sa...

Bra skrivet Aja! Jag har gått vilse några år, men håller på att återvända till ursprunget! Pia

jenni sa...

Bra skrivet! Jag brukar ganska ofta undra om det är så att de som lever flott och lyxigt faktiskt är lyckligare än vi. Samma människor har frågat mig hur jag har tid med allt jag gör. Vi klarar oss utan mycket av det som många andra eftersträvar eller redan har. I stället har vi den där tiden och det är nog det mest värdefulla man kan ha och ge åt sina barn.

Malin sa...

Min kloka vän! Bra skrivet!

Pirkko sa...

När man läser det här blir man så glad! Tänk att det finns människor som kan och vågar välja och prioritera det enkla, vackra, sanna. Jag tror att ni inspirerar många att tänka om, kanske en del tom. vågar börja handla annorlunda. Önskar er krater och mod att fortsättä på den vägen ni valt!

Madame Morell sa...

Klok kvinna du är! Det är nog så man ska leva!
Kram Jessika

Skumpa och Spaljé sa...

Vad härligt att läsa i den här materiella världen...

Kram Helena

Gapahuk sa...

Det er jo lige præcis det: At være bevidst om, at vi ofte har et valg - hvad vil vi prioritere? En stor frihed - og egentlig også ansvar - at turde vælge og stå ved det. Mere end en gang har jeg hørt et syrligt: "Det må være dejligt, at ha' råd til, at hente børn så tidligt" - det er jo fordi vi har valgt mange andre ting fra. Et utroligt ømtåleligt emne.

Tak fordi I fortæller om jeres prioritering - god inspiration.

Anonym sa...

Ditt svar riktigt uttömmande.
Hoppas att andra läser och förstår ditt svar. Har själv råkat ut för samma frågor (privat).
Lite läskigt och kränkande att jag har behövt svara med samma ord som du gjort.
Kram

Anna M

hemMAMAmi sa...

Fantastiskt skrivet!! Älskar er stil och vilka underbara bilder!

Lyckoslanten sa...

Vet du jag förstår inte ens att den frågan dök upp. Jag skulle aldrig ifrågasätta hur ni har råd eftersom ni är ett levande exempel på hur man kan ha råd och det beundrar jag!
Apropå fönstren - är de kvar när vi har vägarna förbi norröver i framtiden så är de. Annars säljer ni dem! :o)

Anonym sa...

Det låter som ett klassiskt fall av avund, bitter sådan, det som frågeställningen har sin upprinnelse i. Varför skulle ni vara mer redovisningskyldiga för hur ni finansierar er livsstil än de är för sin, de som köper 300-kvadrats nyckeln i handen-villor och redan har två stora suvar garaget, segelbåt och villa i skärgården??

Ni är ett fantastiskt exempel på och säkert en stor inspirationskälla för en allt större skara mänskor i att återvinna utan att pruta på det funktionella eller visuellt vackra, i allt från knappar och tyger till möbler och fastigheter.

Keep it up - ni är värda all uppskattning!

anonym sa...

Tom Hodgkinson har skrivit jättefina böcker just om det där: hur man kan leva ett bra liv med mindre pengar.

StrandviksVillan sa...

Mycket bra svar! Och jag tycker det är helt beundransvärt att ni lever en livsstil som många andra önskar att dom fick/kunde, men kanske inte vågar (eller orkar?)

Jag skulle gissa att personen som ställde frågan nog inte läst er blogg så länge eller noggrant, för isåfall hade hon nog förstått det.

Vi har också gjort allt som gått att göra själva, byggt av eget virke som mannen och hans far sågat osv. Klart det tagit tid, vi är fortfarande inte klara, men vi tar det vartefter och är så glada över att vårt huslån är hälften mindre än andra husbyggares. Därför har jag också kunnat gå ned i arbetstid och hinner mer med barnen.

Gillar er blogg massor!
Ann-Christine

Amanda sa...

Något av det allra bästa jag har läst på oerhört länge. En konkret påminnelse om det där vaga och abstrakta som jag så gärna vill tro på; att vi faktiskt väljer själva. Att våra val får konsekvenser. Att vi får och kan vara aktiva parter i vårt eget liv och inte bara offer för våra omständigheter och den konstiga värld vi lever i. Fullständigt härligt! Ni är förebilder i mycket för många.

Johanna sa...

Oj vilken härlig och underbar post!!!! Fantastiskt <3 Tack!

Peppe sa...

Heja! Heja! Ni är mycket inspirerande. tack för det!

Anonym sa...

Härliga bilder
Det kan ju vara så att den som undrade tillhör den rätt stora del av befolkningen som lever som du beskriver inte av val utan av nödvändighet. Det kan vara lätt att glömma bort att det finns andra verkligheter. Arbetslöshet, sjukskrivningar, taskiga relationer..
Många har aldrig råd med restaurang eller bio. Själva jobbar vi mer än heltid och får ändå inte ihop någon lön till oss själva, de anställda måste få sitt först. Så vi tillhör skaran företagare på bommen.

Man får inte glömma att för att överhuvudtaget kunna köpa ett hus så behövs det pengar och bankkontakt, om man inte ärver då. Med det sagt så applåderar jag absolut er livsstil, även jag valde barnen framför tv men då var jag ensamstående och bodde i höghus.

Kram från de flestas verklighet.

Lundagård sa...

Anonym: Tack för din kommentar som tar upp en viktig sak!

I mitt inlägg skrev jag mest om hur det ser ut för oss och är glad och tacksam över att det för tillfället går ihop att leva som vi gör.

Alla kan vi prioritera och välja men det betyder ju inte att vi automatiskt skapar ett enkelt och problemfritt liv. Dessutom finns det massor av saker vi varken kan välja eller prioritera, ingen av oss väljer cancer t.ex.

Sjukdom, ensamförsörjande och taskiga relationer har jag fått ta del av på nära håll och då är det inte alla gånger lätt att få allt att gå ihop hur man än väljer och vrider på det hela.

SaraMay sa...

INSPIRERANDE!

Sandra sa...

Måste bara tillägga att hur man än vrider, vänder och prioriterar här i vårt land är den största lyxen enligt min mening, att vi kan använda ett ord som "prioritera". Har under sommaren träffat en del som inte har det ordet i sin vokabulär ens, utan som tar en dag i taget och hoppas att de hittar mat innan natten kommer. Det gör mig ödmjukt tacksam över möjligheten att prioritera, om det då är vackra gamla hus, fina kläder eller lyxiga mobiler.

♥Min Eden♥ sa...

Härligt inlägg!

Anna-Stina sa...

Jag blir så glad av att läsa det här! Ni är också lyckligt lottade att ha hittat varandra, två människor som har så lika prioriteringar. Själv skulle jag gärna bygga mitt hus själv o.s.v. men tyvärr har min man helt andra prioriteringar än jag... Men hoppet är det sista som lämnar en och jag hoppas fortfarande att jag kan påverka honom att bli mer "återvinnande" av sig! ;)

Ulrica sa...

Det värmer i hjärtat att höra dina ord, era livsval och prioriteringar. Vi har ganska liknande familjeförhållanden. Vi har oxå 4 barn och lever ett väldigt enkelt liv där vi måste prioriterar bort väldigt mycket i den materialistiska världen vi lever i. Vi har valt detta livet för att få vara med våra barn på heltid. Ibland tänker jag att det var bättre förr, i alla fall för barnen, som oftast hade en förälder hemma hela tiden. Idag har samhället gjort att vi bara får ha våra barn till låns vanligtvis fram till 1,5 års ålder eftersom alla ska in på dagis, andra val och vägar är idag annorlunda. Tänk vad en dagisplats kostar, och varför får de som väljer vårdnadsbidraget en så liten summa. Fram för valmöjligheten att låta varje familj få bestämma hur de vill leva sitt liv och därför få ekonomisk ersättning för de som väljer att vara hemma längre.

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP