25 november 2013

Kokosdeodorant och tvättnötter

Vi försöker byta ut en del produkter här hemma till mer miljö- och människovänligare alternativ. För ett tag sedan gjorde jag en egen deodorant, tycker den fungerar bra och luktar gott. Hos Morotsliv hittar ni receptet, där finns också massor av annan intressant läsning.

Jag har också funderat på att sluta med schampo. Kitten von Kat berättar sin hårhistoria här, hon har inte använt schampo på tre år. Men en avväjningsperiod när man hamnar att gå omkring med mycket fett hår lockar inte så mycket. Matsoda skall jag ge en chans som hon också tipsar om.

Att tvätta håret med ägg är också ett alternativ, jag blev väldigt förtjust i att se Marias hårvolym när hon börjat äggtvätta, läs här om ni vill testa på det.


Istället för tvättmedel har vi börjat använda tvättnötter ibland. Förutom då de där genomblöta utekläderna som har gnidits i gyttja och gnuggats mot trädstammar skall tvättas. Ännu har vi alltså inte övergått helt till tvättnötter men för lättsmutsad tvätt tycker jag att de är ett riktigt bra alternativ.
Tvättnöten är egentligen ett torkat bär med ett högt saponininnehåll, vid maskintvätt sätter man några krossade nötter i en tvättpåse istället för tvättmedel och tvättar som vanligt. 

27 kommentarer:

Pysselgumman sa...

Jag brukade också använda tvättnötter förut, tyckte kanske inte kläderna blev lika rena men det kändes bra ur miljösynpunkt. Sen läste jag den här artikeln i tidningen Råd och Rön http://www.radron.se/tester/boende-tradgard--husdjur/tvattmedel-alternativa/
och då kändes det inte lika bra ur miljösynpunkt längre...

Lundagård sa...

Tack för länken Pysselgumman, intressant, skall läsa lite vidare där, att veta vad som är bra ur miljösynpunkt är minsann inte det lättaste! Att hinna sätta sig in i saker och ting och ta reda på fakta kräver sitt och att veta vad som egentligen stämmer är inte så lätt, det finns så många tyckare och tänkare och visst är det lätt att dras med i "nu skall vi rädda världen vågen". Däremot kan man också höra om tester och forskning som är betald av de som har sina intressen på annat håll. Vatten är i alla fall bra! :-)

Norrfrids Eija sa...

Så ledsamt att läsa detta om tvättnötterna då jag också tycker att de funkar bra till lätt smutsad tvätt! Inte lätt att veta vad man egentligen ska tro på som konsument...
Vad gäller schampoo så har jag nästan slutat använda det helt efter att ha skaffat dreads och hör och häpna - alla mina bekymmer med mitt snustorra hår har försvunnit eftersom mitt härbotten har slutat klia och fjälla av sig. Det räcker oftast att skölja av hårbotten i duschen med vatten, kanske en gång i månaden har jag tagit till ett naturschampoo fritt från parabener.
Mitt nästa hårprojekt är att hitta alternativ till hårfärgen som jag använder varje kvartal för att bli kvitt de grå som börjar smyga sig fram. Ett sätt att färga håret utan kemikalier - finns det tro?

Anna sa...

Jag gjorde också sån där deodorant för någon vecka sedan. Jag tyckte att den funkade bra med sen fick jag utslag (ungefär som finnar - not so nice). Så där blev det sen. Svårt när viljan finns men det är svårt att hitta det som passar en själv bäst.

Jag har jättelänge försökt hitta ett bra ekoschampoo, men inte ännu lyckats. Jag antar att det finns en poäng i vad en ekofrissa sa åt mig en gång, att man bara måste acceptera att håret inte på riktigt är sådant som vi har blivit vana med. Man kan inte få det där lena, glänsande svallande utan ingredienser som är mindre bra för både en själv och naturen...

Louise sa...

Det finns det. En hårfrisör här i Malmö gör det pga allergier. Det blir väl inte helt samma men det kan nog vara lönt att leta. På klimatsmart.se kan man söka på ekofrisörer. Finns över hela landet! Annars är grå tinningar jävligt sexigt :-)

annasofiaelin sa...

Jag gör också egen deo fast bara med kokosolja och bikarbonat, funkar helbra!
Pröva tvätta hår (och kropp) med rasullera (en tvållera). Jag har provat balsammetoden, bikarbonat och endast vatten men har helt fallit för rasulleran.

Ett Eko sa...

Jag tror ändå att tvättnötter är ett bättre alternativ än kemikalietvättmedel, forskning är som sagt inte helt att lita på, ofta finns det olika intressen som styr. Ska också prova att byta ut schampot, framöver.

Evelinas Ekologiska sa...

Bra grejer och bra tips :)

/Evelina - Evelinas Ekologiska

e sa...

Hej! Ser frågor om hårfärg och schampo. Jag älskar mitt eko-schampo (med balsameffekt): John Masters Organics Zink & Sauge. Färgar gör jag med ekofärg (henna-blandning): Radico Colour Me Organic.

Stoff-Elfchen sa...

Oh, I made the Deo with Teaoil last time for my dad's birthday. He has very sensitive skin... It made red hot spots in his axels... Next time I'll make it with normal oil. *laugh*
Elfchen

Anonym sa...

Väntade mig på nåt sätt att få läsa något sådant här på denna blogg!

Har använt kokosdeo i ett halvt år och är jättenöjd!

I våras slutade jag med schampo, och skulle det inte vara för att jag läst potatismjöl/majsstärkelsetipset hade jag nog gett upp ganska snabbt. Alltså, jag pudrar lite potatismjöl i hårbottnen och kammar ut det ordentligt - funkar lika bra som torrschampo! För mörkhåriga lär det funka med kakao (!). Finns jättebra tips på nopoo.se - rekommenderar verkligen denna sida, full med bra tips och recept.

Och visst finns det bra, giftfria hårfärger, Sante och Logona till exempel. Men blekning är lite knepigt.

Har fått upp ögonen för hur lite man egentligen behöver för hygien och omvårdnad av kroppen, och t.ex. min hud mår så mycket bättre efter jag slutat kleta kemikalier på den! =) //Pamela

Lundagård sa...

Tack för alla tips, så roligt att läsa era kommentarer! Nu skall jag googla lite mer om det ni skriver och testa mig fram, alla är vi ju olika och det som fungerar för en kanske inte fungerar för en annan men alternativ verkar i alla fall finnas!

Anonym sa...

Vi här hemma tvättar allt med linoljesåpa, inklusive oss själva :-) funkar jättebra. Mycket har blivit bättre sen vi började med det!

Anonym sa...

Hei, nelihenkinen perheemme on nyt puolitoista vuotta pessyt hiukset ja kropan itsetehdyillä oliiviöljysaippuoilla. :)

Malin sa...

å, kul att läsa att någon mer använder linljesåpa (i kommentarsfältet)! Jag har haft som experiment i några veckor att tvätta håret med linoljesåpa i stället för schampo. Jag trodde för ett tag att jag var ensam om det då alla som jag berättat det för har rynkat på ögonbrynen.

Anonym sa...

Gud vad kul med en till som använder det! Vad tycker du då? Har också fått rynkade näsor och konstiga blickar :) men då har hag låtit dom prova duscha i det, och vips så ändrat dom åsikt! För man blir ju verkligt REN, nästan så att man kan likna det med att vara nybastad :)

Vi har bytt ut alla tvålar och tvättmedel mot såpan. Det enda som är kvar är balsam till hårtopparna. Det blir lite trassligt när man har väldigt långt hår kan jag tycka :)

Sen att när man tvättar kläder i det så blir det rent OCH luktar gott! (har prövat på de mesta fläckar, och har ännu inte stött på något som inte försvinner)

Det är på riktigt världens bästa grej!

(Det var jag som kommenterade innan, får inte dit mitt namn?!)

Lundagård sa...

Olivtvål använder vi för kroppen men linoljesåpa, så spännande att ni tvättar håret med det! Det har jag inte ens tänkt på att man skulle kunna göra, måste absolut testa! För handtvätt kan man ju använda såpan men har ni också satt det i tvättmaskinen?

Anonym sa...

Minä kärsin pahasta aknesta ja jojobaöljy naaman pesuaineena vei sen pois. Meikkiäkään en pese naamasta, vaan pyyhin sen jojobaöljyllä kostutetulla vanulapulla. Aivan paras kauneudenhoitotuote!

Luomudödöihin en ole vielä hurahtanut, sillä en ole löytänyt sellaista, joka pitäisi hienhajun poissa. Lähes kaikki merkit olen kyllä kokeillut...

Anonym sa...

Hej!
Pröva sista hårsköljningen med havssalt utblandat i varmt vatten (blandning 7,5%, på 1 l vatten och 0,75 dl salt) salt från döda havet är bäst eftersom det innehåller mest mineraler. Skölj i ca 2 min och skölj ur hastigt med kallt vatten. Mina problem i hårbotten har försvunnit och mitt hår är supermjukt och håller sig länge rent.
h. Alternativet

Anonym sa...

Jag doserar det direkt i tvättmaskinen! Fungerar alldeles utmärkt :) Och luktar underbart!

Anonym sa...

Jag trodde inte heller det fanns något naturligt schampo som gjorde håret lika glansigt med volym som kemiska schampon gjorde förrän jag provade Klockargårdens pulver tvättnöts- schampo. Det gör håret jättelent och det får en volym som jag inte ens fick med kemiska schampon. Mitt hår brukar bli torrt vintertid men inte ens då är det torrt med detta schampo. Jag kommer aldrig byta schamo nu :)

Jenny S sa...

Som andra skrivit i kommentarerna så fick jag också röda utslag i armhålan av deo-receptet. Men jag läste om en som BARA tog kokosolja, testade och mina besvär försvann, och det funkar kanonbra. Hur enkelt som helst!

Anderz Ohlsson sa...

Att Råd o Rön har gjort en allvarlig miss är helt klar. Man har missat helt vad Tvättnötter används till.För det första har man tvättat i för låg temperatur samt bara tittat på hur bra tvättnötter är mot fläckar på vittvätt. Alla vi som använder tvättnötter vet att dessa inte innehåller blekmedel utan att detta måste tillsättas via tex puer vitmedel.Att sedan tvätta vittvätt i 40 grader verkar inte seriöst.Fläckar behöver för övrigt förbehandlas med tex Galltvål. Skämmes på rör o rön.

Unknown sa...

Urtekram.com har superbra shampo

Unknown sa...

Urtekram.com har superbra shampo.

Unknown sa...

Urtekram.com har superbra shampo

Bessie sa...

Mitt hår blir väldigt torrt av Urtrkrams schampon! Skall prova linoljesåpa. Har just varit hos en familj som använder linoljesåpan till all kroppstvätt.

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP