13 november 2013

Hur tänker du när du fotar?

För superlänge sen gjorde jag ett frågeinlägg och jag har inte ens svarat på alla frågor men svar skall det bli så småningom på allt ni har undrat. Jag delar upp frågorna lite så det inte blir för maffigt. Vi börjar på, anonym undrade:
-Hur tänker du (ni?) när du fotar? Dina bilder är helt underbara. Har du några tips om man (jag) vill lära sig fota så här fantastiskt vackert?

Roligt att du tycker om bilderna! Jag får oftast snabbt en väldigt tydlig bild i mitt huvud hur jag vill arrangera, ordna, beskära, ja helt enkelt skapa en bild när jag skall illustrera något eller när jag har fått ett uppdrag eller en idé. Jag tänker mycket i termer rörelse/ordning, kontraster, färger och känsla. Däremot kan det räcka lite längre att hitta den rätta bakgrunden, passande rekvisita osv. och förverkliga det hela. 


Då jag själv är med på bild är det oftast Christian som fotograferar (jag har inte ännu köpt en sådandär självutlösarmanick). Jag försöker förklara åt honom hur jag vill ha beskärningen på bilden, vad som skall vara med och inte och i vilken höjd kameran skall hållas för att bilden skall bli så som jag ser den i mitt huvud. Ibland fotograferar jag först snabbt en bild och visar honom hur jag tänker.


När jag fotograferar rum eller inredning försöker jag flytta på möbler och detaljer och beskära bilden på ett sådant sätt så den upplevs som harmonisk. Det kan innebära att jag flyttar på föremål några centimeter i taget hit och dit tills allt passar in. I ett hem fullt med prylar som vårt blir det extra svårt att få till en bra bild eftersom allt krockar med allt och bilden börjar lätt kännas rörig. Ändå tycker jag om maximalism och ett bra tips är att försöka hålla sig till mycket saker i en bild eller lite, mittemellan kan bli tråkigt.


Skall man fotografera folk är det förstås mycket tacksamt med lekfulla människor som lever ut sin personlighet genom bilden. Vill man ha bra bilder av människor är det enklast att fotografera sådana man känner eller har skapat en god kontakt till, de bjuder oftast på mycket mer än okänt folk om det nu inte är goda skådespelare man lyckats fånga.
Att gå nära och leka med perspektiv kan vara effektfullt. När jag fotograferade produktbilder för Acos retroflaska försökte jag också tänka in en berättelse i bilden.


För att få 70-tals känsla sökte jag passande omgivning och rekvisita.
Att jobba med kontraster ger spänning, här kontrasterar huden och lotionen bra mot traktorn och metallhinken.


De som har hängt med här ett tag vet att jag tycker om att samla och ordna saker. Att fotografera många saker av samma sort är ett enkelt sätt att få något att se bra ut,  ser det inte bra ut så bildas åtminstone ett helt nytt mönster. 


Det blir en bild i bilden.


Udda föremål ihop är roligt att leka med och att försöka fånga eller skapa en rörelse i bilden gör den ofta intressantare.


När jag fotograferar knäpper jag inte några bilder utan massor. Speciellt om det är människor som skall vara med på bild och det finns tid att tillgå. Har man tagit hundra bilder är chansen större att man får en bra bild än om man bara har tio bilder att välja mellan. Förstås raderar jag de dåliga bilderna så jag hittade inte så bra exempel att visa men här ser ni en gammal bild jag fotograferade till hemsidan. Vi fotograferade som vanligt många bilder med kameran på stativ och rätt så dåligt ljus. Som tur är går det mesta att rätta till i Photoshop.


Jag använder mig av Photoshop när jag redigerar mina bilder, där finns det helt otroligt många möjligheter att förbättra sina bilder och göra effekter. Googlar man hittar man bra Photoshoptips och lektioner i bildbehandling. Jag använder mig själv ganska mycket av actions eller funktionsmacron, effekter i flera steg som man genom att trycka på play får utförda i ett huj. Man spelar alltså in de redigeringssteg man ofta gör eller tycker om för att spara tid då man vill göra samma sak flera gånger. Det finns också massor av färdiga actions att köpa eller ladda ner gratis om man inte vill eller kan göra egna.
Vill man ha bra bilder så skall man inte ha kameran i ett skåp utan ha den med sig och vara beredd. Mitt i allt händer det. Hos oss händer det saker hela tiden, det är upplagt för bra bilder men det kräver ändå mer än ett knapptryck så sällan blir det så mycket fotograferat i alla fall. 

När Instagram har gjort entré så har det här med bildflöde och bildkommunikation fått ytterligare en betydelse. Jag har inte ännu blivit helt Instagrambiten men visst är det ett mycket behändigt sätt att kommunicera. Oavsett vilken form man än inhalerar bilder så tror jag de flesta är överens om att bilder har stor betydelse och det viktigaste är att lyckas förmedla ett budskap och spara på minnen.

7 kommentarer:

Mansikki sa...

Stor tack för denna inlägg! Du har öga för fotografering.
Jag kan ta från 100 till närmare 1000 bilder i en månad, men många gånger helt utan ide. Kanske det ändras nu!
Från gratisprogrammer kan jag rekommendera Photocape till nybörjare. Lätt att börja.

Karinas inspiration sa...

Så jättemånga fina bilder och tack för tipsen:))

idegumman sa...

Oj, va roligt att läsa om hur du jobbar! Och så är det så bekant med dina dels positiva och glada, dels lugna och meditativa bilder! Man blir glad och får fina tips på köpet! Ha det gott!

ulrika sa...

jättefina bilder du tar, de inspirerar verkligen!!!

Minna sa...

Vilka underbara Bilder!

Evelinas Ekologiska sa...

Åh, näst sista fotot, helt fantastiskt vackert!!

/Evelina - Evelinas Ekologiska

Stoff-Elfchen sa...

Wonderful pictures of a wonderful home and the inside living people!!!
The foto of your little girl and her proud brother warms every heart!!!

And thanks a lot for the translator, now I can understand nearly everthing (the translations are often nice and very funny...). :o)

Thousand greetings from Germany,
Elfchen

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP